Storm in de Ramsjøhytta

Toerlanglaufen. Heerlijk met je ski’s door de poedersneeuw glijden, op naar de volgende hut. De zon schijnt flink. Kortom, vakantie! Soms is het anders. In dit blog geven we je in woord, beeld en film een inkijkje in wat óók bij toerlanglaufen hoort: sneeuwstorm.

We maken een toerlanglauftocht, dwars door Noorwegen en Zweden. De eerste dag sneeuwt het flink, dikke vlokken in ons gezicht. We verlaten al snel de bewoonde wereld en trekken steeds verder de bergen in. De eerste dagen nog tussen de bomen, maar daarna wordt het landschap steeds ruiger. Kvitfjellhytta, Prestøhytta, Schulzhytta.

“We vragen met onze Garmin inReach een weerbericht op. Er komt storm aan. Zware storm.”

langlauften in noorwegenWe hebben dan geen bereik meer met onze mobiele telefoons. Het is bewolkt, waait flink en van tijd tot tijd valt er verse sneeuw. Er was slecht(er) weer voorspeld, maar of die voorspelling nog actueel is? Niets zo veranderlijk als het weer. We vragen met onze Garmin inReach een weerbericht op via het satelliettelefoonnetwerk. Er komt storm aan. Zware storm. De wind zal flink aantrekken in de loop van de volgende dag, 23 maart.

We besluiten daarom vroeg te vertrekken. Het is zo’n 15 kilometer van de Schulzhytta naar de Ramsjøhytta, we schatten zo’n 5 uur langlaufen. We vertrekken rond 8 uur in de ochtend. Met de wind in de rug worden we vooruit geblazen, dus rond lunchtijd zijn we al in de Ramsjøhytta.

“De hut begint te schudden en te kraken.”

Het waait hard, maar het is redelijk zonnig. We vermaken ons buiten met water halen, een paadje naar de wc maken, hout hakken, foto’s en filmpjes maken. Het gaat steeds harder waaien. Het paadje naar het toiletgebouw ligt alweer vol met stuifsneeuw. Het gaat nog harder waaien. We zetten de ski’s veilig binnen. De hut begint te schudden en te kraken.  Er valt verse sneeuw.

Als je naar het toilet wilt, zo’n 10 meter verderop, is dat een heuse expeditie. Skibril op, wanten aan, heel goed ingepakt. De deur van het toiletgebouw gaat nauwelijks open, omdat de wind er snoeihard tegenaan blaast. Vervolgens valt de deur keihard achter je dicht. Als je teruggaat door de hut, zijn je sporen van de heenweg alweer vol gewaaid met sneeuw. Je zoekt je weg en klimt over een sneeuwwal van een meter hoog. Tegen de deur van de hut is inmiddels ook weer sneeuw gewaaid, dus die graaf je (voor zover dat gaat met je beslagen skibril) uit voordat je naar binnen gaat. Anders sneeuwt de hut dicht en kun je niet meer naar buiten. Binnen drinken we nog een warme chocolademelk, spelen een spelletje en versieren de hut alvast met de paasversiering die we hebben gevonden. Buiten trekt de storm nog verder aan. De avond valt. Er zijn geen andere bezoekers aangekomen.

“We zoeken een oude emmer en zetten hem discreet achter een gordijntje. Zo, dat is de plasemmer.”

langlaufen in noorwegen

En dan komt het moment dat je niet meer naar buiten kunt. Het stormt te hard, we zijn midden in de bergen. Het is onverstandig om naar buiten te gaan als het niet hoeft. De wind giert en raast om de hut, het gebouw schudt op z’n grondvesten. We zoeken een oude emmer en zetten hem achter een discreet gordijntje. Zo, dat is de plasemmer. Gelukkig hebben we eerder op de middag hout gehaald en hebben we nog voldoende water voor vanavond en morgenochtend. We komen de avond en de nacht door. De volgende ochtend is het weer rustiger, de hut staat er nog, we zijn niet weggewaaid. Het weer is nog ruig, met de wind in de rug gaan we verder, op naar de volgende hut.

Wanneer we later weer bereik hebben en het nieuws lezen, blijkt dat er die bewuste nacht reddingsacties op touw zijn gezet voor een cruiseschip met 1300 opvarenden en een vrachtschip. Aan de kust waren zij bij windsnelheden van 29,3 meter per seconde in de problemen gekomen, dat is windkracht 11, zeer zware storm. Wij zaten afgelegen, midden in de bergen, veilig en comfortabel in een hut. Storm in de Ramsjøhytta.

langlaufen in noorwegen

Ben je benieuwd naar de filmbeelden? Kijk hieronder voor een korte indruk van ons avontuur in de Ramsjøhytta.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s