(Toer)langlaufen in Nederland

Toerlanglaufen is natuurlijk fantastisch: op je ski’s door een indrukwekkend wit landschap glijden, van hut naar hut, midden in de bergen. Omdat het niet ieder jaar of voor iedereen gegeven is om in maart of april naar Scandinavië af te reizen voor een tocht, zetten we in dit blog de mogelijkheden voor (toer)langlaufen in Nederland op een rijtje. Zo kun je ook in deze bijzondere tijden met een negatief reisadvies voor het buitenland aan je conditie werken, de langlaufbeweging oefenen en/of gewoon een leuke lokale hobby hebben!

Langlaufen op de kunstbaan

Foto: Langlaufvereniging Gouda

In Nederland zijn drie kunstbanen waar je kunt langlaufen. Al deze banen worden beheerd door verenigingen, maar ook niet-leden kunnen gebruik maken van deze voorzieningen. Zo bieden ze cursussen aan, maar ook groepsuitjes en clinics.

Langlaufvereniging Gouda heeft 800 meter loipen, een baan voor skatingtechniek en een echte skihut. In Bergen (NH) heeft Skiclub Il Primo een loipe van 1.100 meter lang door het bos met makkelijke en moeilijke afdelingen.  Langlaufvereniging Bedaf uit Uden bevindt zich in de Bedafse bergen, een bosgebied met zandverstuivingen. Er is een kunstbaan, maar je kunt er ook skiën in de zandverstuiving. Na afloop kun je wat drinken in de Almhutte.

Tot slot kun je bij Polysport in Dieren een groepsuitje boeken waarbij langlaufen onderdeel is van het programma.

Rolskiën of skiken

Vasa Sport rolskicursus
Foto: Vasa Sport

Rolskiën en skiken zijn dé manier om in Nederland te langlaufen als er geen sneeuw is. Het Hollandse landschap is hiervoor perfect met al die mooie fietspaden, rustige wegen en schelpenpaden.

Rolskiën kun je zowel in de klassieke als in de vrije (skating) stijl doen. Over glad asfalt kun je heerlijke tochten maken en goed trainen. Rolski’s zijn ongeveer 60 cm lang en hebben aan de voor- en achterkant één wiel. Skiken is, doordat skikes zijn voorzien van luchtbanden, geschikt voor diverse soorten ondergrond, ook voor grind- en bospaden.

De Vasa Shop biedt diverse kennismakingslessen en cursussen aan. Voorzien van deskundig advies kun je er ook het benodigde materiaal kopen. Zij kunnen je goed uitleggen over welke materialen je nodig hebt en of je eventuele onderdelen van je sneeuw-uitrusting ook op de weg kunt gebruiken (zoals misschien je schoenen of stokken, afhankelijk van de bindingen en de stokpunten).

Verder kun je bij de verschillende langlaufverenigingen een rolskicursus volgen. Een vereniging bij jou in de buurt vind je via de website van Noordse Sporten.

Sporten met een slee

Pullka
Foto: PULLKA Natuurbeweegschool

Tijdens een toerlanglauftocht kun je een pulka, een slee, meenemen, om je spullen in te vervoeren. Het is minder belastend voor je lichaam dan het dragen van je spullen in een rugzak. De Haagse natuurbeweegschool Pullka biedt verschillende sportlessen aan waarbij ze gebruik maken van een slee. Je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt, afhankelijk van hoe zwaar je de slee belast. De vrijheid van het strand lijkt met een beetje fantasie vast op toerlanglaufen!

Als er in Nederland sneeuw ligt

En soms ligt er plotseling wel een paar dagen sneeuw in Nederland. Met je toerlanglaufski’s kun je gaan waar de sneeuw is en een avontuurlijke tocht maken. Bij voldoende sneeuw worden er op verschillende plekken ook echte loipes gespoord.

De Veluwe is bijvoorbeeld een mooie plek om de latten onder te binden. Bij het Veluwe Transferium op de Posbank in Rhenen kun je dan ski’s huren om fantastische tochten te maken over bos en heide door het heuvelachtige terrein van de Veluwe Zoom. Ook Hotel de Vossenberg in Vierhouten is van oudsher een verzamelplaats voor langlaufers. Troll Nordic Sports trekt, bij voldoende sneeuw, een spoor op de Ginkelse hei, in de buurt van natuurcentrum Veluwe. Ook de Wilgenwaerd op de Sallandse Heuvelrug houdt de sneeuwverwachting nauwlettend in de gaten. Op de Utrechtse Heuvelrug werkt het Stichts Langlauf Team samen met Staatsbosbeheer aan het uitzetten van drie verschillende loipes.

Mocht er weer eens een dik pak sneeuw vallen, dan adviseren wij je om de websites zoals Langlaufpagina en Wintersport in de gaten te houden voor het actuele aanbod.

Meer weten?

Het is natuurlijk niet hetzelfde als een toerlanglauftocht, maar dat neemt niet weg dat je ook in eigen land, ook zonder sneeuw, veel langlaufplezier kunt beleven. Wil je meer weten over langlaufen en de langlaufverenigingen in Nederland? Kijk dan ook eens op deze websites:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s