Sneeuw in Nederland

Laatst schreven we al een blog over de langlaufmogelijkheden in Nederland, ook als er geen sneeuw ligt. De weersvoorspellingen zijn op dit moment voor een groot deel van het land hoopgevend voor de échte winterliefhebber. We kunnen dit jaar niet naar de sneeuw – wat fijn dat de sneeuw naar ons toe komt! Nederland is een geweldig toerlanglaufland, in veel opzichten. Er zijn uitgestrekte, open glooiende vlaktes met een zanderige ondergrond, met heerlijke uitzichten op de natuur. Er zijn geen loipes, je moet zelf je weg zoeken. Belangrijk detail: er ligt bijna nooit genoeg sneeuw. Maar soms kan het wel! Toerlanglauftochten.nl kijkt met mooie beelden terug naar koude winterperiodes in de afgelopen jaren om alvast weer veel zin in de komende vorstperiode te krijgen. Kijk je mee?

sneeuw in nederland

Dit is niet de skyline van Oslo, maar die van Den Haag! In Januari 2013 lag er een flink pak sneeuw aan de kust en was de Hofstad bijna klaar voor de Olympische Winterspelen!

sneeuw in nederland

Op de toerlatten op tocht door de verse sneeuw. Op de achtergrond woeste winterse bergmassieven? Nee, het zijn de Hollandse Duinen.

sneeuw in nederland

Oog in oog met een muskusos… of is het toch een Schotse Hooglander?

sneeuw in nederland

Na een flinke klim hebben we uitzicht vanaf de bergpas… duintop.

Zon… zee.. en… zneeuw!

December 2012: een toerlanglauftocht via het Veluweleden over de Kootwijkervidda.

sneeuw in nederlandMeer Veluwe… Eind december 2009: Een eenzame toerlanglaufer op pad over een dikbesneeuwde Veluwezoom.

Er lag een pak van zo’n 20 centimeter en op een doordeweekse dag was het zo rustig in het bos als het op de Zweedse fjäll kan zijn.

Eindelijk hadden de schapen zelf wat aan hun dikke vacht. Ook een koe, maar geen rendier te zien!

De hellingen tussen de Posbank en de Zijpenberg lagen onder een wit pak.

Een heuse huskyslede zoeft voorbij in de avondschemering – hoe dan? Op de achtergrond de brandtoren op het Roozendaalscheveld.

Geen oude ansichtkaart uit lang vervlogen tijden, maar een beeld uit december 2017, de laatste keer dat er een langlaufbare hoeveelheid sneeuw viel in west- en midden-Nederland. Een bepoederde grove den op de Soesterduinen.

Februari 2021

Om de paar winters is het weer zover: ergens in Nederland valt een langlaufbaar pak sneeuw. Februari 2021 lijkt ook zo’n maand te worden, yes! Vaak is de sneeuw zó weg en moet je er snel bij zijn. Zorg dus dat je je skiuitrusting klaar hebt liggen! Bijvoorbeeld in de Vasa Shop kun je kopen of huren.

Een centimeter of 15 verse sneeuw heb je toch wel nodig voor serieus langlaufplezier, of een dunner laagje met oude sneeuw eronder. Het sneeuwdek kan van plaats tot plaats heel verschillend zijn. Kijk op deze pagina van het KNMI (kies Sneeuwdek en druk op Toon – de kaartjes worden in de loop van elke ochtend ververst en niet elke meting komt even laat door).

Ga naar een open gebied met zanderige bodem. In dichte bossen blijft een groot deel van de sneeuw op de bomen zelf liggen. Een prachtig gezicht, maar om te kunnen skiën moet je het spul onder je voeten hebben liggen! Een zanderige ondergrond is vriendelijk voor het belag van je ski’s en voor de (zachte) punten van je langlaufstokken. Bovendien heb je daar de ruimte om van kapotgelopen paden af te wijken. Ook met de trein kun je op toerlanglauftocht: een aantal stations ligt op loopafstand van geschikte gebieden. Jazeker: ski’s mag je gratis meenemen van de NS.

Wie weet ziet Nederland er over een paar dagen wel zo uit als op het kaartje uit 2005 hierboven… we hopen het! Geniet van het winterse weer en blijf gezond.

Ga jij de komende dagen ook met de lange latten op avontuur in Nederland? We zijn benieuwd naar jullie foto’s! Post je ze op Facebook of Instagram? Zet je profiel op openbaar en tag toerlanglauftochten, dan kunnen we meegenieten. De leukste foto’s delen we in onze stories op Instagram!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s