Je eerste zelfstandige toerlanglauftocht

In dit artikel zetten we, speciaal voor de minder ervaren toerlanglaufers die staan te popelen om hun eerste zelfstandige tocht te maken, de tochten die ook voor jou geschikt zijn op een rijtje. Veel voorpret bij het maken van een bij jou passend tochtplan!

Zwaarte beschreven tochten

Langlaufen in Zweden

De tochten die op onze website staan beschreven, zijn voor zover mogelijk, verdeeld in 4 niveaus (1-4 sterren). De tochten die wij met 1 ster hebben gekwalificeerd zijn gemarkeerde routes. Ze gaan overwegend door eenvoudig terrein met beperkte dagafstanden.  In dit blog lichten we de volgende gebieden uit:

  • Kungsleden
  • Jämtlandsfjällen
  • Rogen

De routes bevinden zich allemaal in Zweden. Zweden leent zich hiervoor omdat:

  • De routes duidelijk gemarkeerd zijn met rode kruizen
  • Langs bemande hutten gaan waar minstens om de dag een etensvoorraad aanwezig is
  • Onderweg vaak schuilhutjes aanwezig zijn om te pauzeren.
Langlaufen in Noorwegen

Hou er rekening mee dat de sneeuw- en weerscondities tijdens je tocht een grote invloed hebben op de looptijd en zwaarte van de tocht. Die condities kunnen bovendien heel anders zijn dan de condities zoals wij die hebben beleefd of zoals die gebruikelijk zijn in het betreffende gebied in de periode dat jij er op bezoek bent.

Een goede manier om kennis te maken met toerlanglaufen is natuurlijk om vanuit een standplaats dagtochten te maken. Misschien kun je eerst een paar dagen oefenen en daarna een mini-trektocht maken naar een of twee andere hutten. Het is natuurlijk het leukst als er in de buurt een wafelhut is, een mooi doel voor een dagtocht!

Kungsleden

Launglaufen kungsleden

De meest populaire toerlanglauftocht is die over het Kungsleden (Koningspad) in Zweeds Lapland tussen Abisko en Nikkaluokta. Het Kungsleden gaat echter nog veel verder zuidwaarts, over een lengte van 430 kilometer tot aan Hemavan, vrijwel geheel door ongerepte berggebieden.

Op onze website hebben we deze tocht in 5 stukken verdeeld, waarvan het grootste gedeelte met 1 ster is gekwalificeerd.

De tocht Abisko – Nikkaluokta is een veelbelopen route, en terecht, want het is een prachtige tocht. Houd daarom rekening met zeer drukke hutten tijdens het hoogseizoen. Deze tocht gaat langs het Kebnekaise-massief, een imposant berggebied met uitzicht op de hoogste toppen van Zweden.

Langlaufen saltoluokta

Ga je nog een paar dagen verder, naar Vakkotovare, dan wordt het al een stuk rustiger onderweg. Via een aantal bergpassen, over de rivieren en meertjes kom je tussen de berkenbomen. Sommige afdalingen kunnen wat lastig zijn, maar je kunt altijd je ski’s uittrekken en naar beneden lopen.

Het tweede traject van het Kungsleden loopt vanaf Saltoluokta naar Kvikkjokk. Dit deel is veel minder belopen dan het eerste stuk, het Klassieke Kungsleden. De tocht voert in 4 etappes langs de randen van het nationaal park Sarek en door de oerbossen in het dal van de Rittak rivier. De bergen langs het pad zijn hier meer afgerond dan in het noordelijke traject en worden afgewisseld met grote meren. In het westen zijn bij helder weer de hoge en indrukwekkende toppen zichtbaar van Sarek; een van de meest woeste en ongerepte gebieden van Europa. De tweede helft van dit traject loopt door wat lager deels met bos begroeid gebied om uiteindelijk in het diepgelegen Kvikkjokk uit te komen.

Na Kvikkjokk volgt een deel dat niet geschikt is voor beginners.

Het laatste stukje Kungsleden gaat van Ammarnäs naar Hemavan door het prachtige en relatief onbekende Vindelfjällen. In 5 à 6 etappes maak je hier een prachtige afwisselende trektocht.

Jämtlandsfjällen

Langlaufen in Zweden

Jämtlandsfjällen is het meest zuidelijke Zweedse hooggebergte. Het gebied bestaat uit een weidse boomloze hoogvlakte die wordt gedomineerd door de bergmassieven Sylarna en Helags. Rond de hoge toppen liggen ook de meest zuidelijke gletsjers van Zweden.

Het gebied is goed bereikbaar met de trein, zowel vanuit Stockholm als het Noorse Trondheim. Met de sneeuwbus (beltebil) kun je zelfs tot in het hart van het gebied reizen, naar de grote berghut bij Sylarna, Sylstationen. Het gebied is goed ontsloten door hutten en gemarkeerde winterroutes. Er zijn dan ook veel mogelijkheden voor schitterende toerlanglauftochten. De vele hutten waar je eten kunt krijgen, de relatief eenvoudige en goed gemarkeerde winterroutes, en de schuilhutten onderweg maken dit een ideaal gebied voor beginnende toerlanglaufers met eindeloze mogelijkheden.

Op onze website staan twee tochten beschreven: een doorsteek noord-zuid, en een tocht die juist van west naar oost gaat. Maar ook andere varianten zijn mogelijk, zoals een combinatie van dagtochten en trektochten.

Rogen

Langlaufen in zweden

Het gebied Rogen ligt ten zuiden van Jämtlandsfjällen. Het gebied is anders van karakter dan een groot deel van de Zweedse fjäll en wordt gekenmerkt door kleine, afgeronde bergketens tot zo’n 1200 meter hoogte en vele grote en kleine meren. Dit merenlandschap is bezaaid met kleine heuvels, zogenaamde moreneruggen. Een groot deel van het gebied ligt net onder de boomgrens, waarbij de hogere bergen hier bovenuit steken. Door de vele wateroppervlakken heeft het gebied ondanks de bebossing een halfopen karakter. Vanaf de toppen van de heuvels heb je uitzichten rondom. Het uitgestrekte bosgebied is een mix van berkenbos en oude dennenbossen.

Rogen wordt goed ontsloten door een netwerk van hutten van de STF. Het gebied is minder bekend en minder druk bezocht dan het aangrenzende Jämtlandsfjällen. De hutten waar je eten kunt krijgen, de schuilhutten onderweg en de relatief eenvoudige en goed gemarkeerde winterroutes maken dit een ideaal gebied voor beginnende toerlanglaufers, zoals deze doorsteek van noord naar zuid.

Voorbereiding

langlaufen in zweden

Op onze website vind je natuurlijk veel handvatten om je op weg te helpen bij de voorbereiding van je (eerste) toerlanglauftocht. Denk aan informatie over wat een geschikte reisperiode is, een voorbeeld-paklijst, risico’s & veiligheid en het maken van een goed tochtplan.

Verder is het belangrijk om te weten dat de praktijk leert dat je onderweg in staat moet zijn je tochtplan aan te kunnen passen aan de omstandigheden. De weersvooruitzichten of het langlauftempo bijvoorbeeld aanleiding geven je routeplan bij te stellen. Wanneer je je tocht goed hebt voorbereid, ken je de alternatieven en mogelijkheden in het gebied en kun je snel overschakelen op een ander plan. Bouw altijd wat reservedagen in je tochtplan voor rust of het uitzitten van eventueel slecht weer.

Kijk ook eens naar de reisorganisaties die toerlanglauftochten aanbieden. Naast groepsreizen is het ook mogelijk om een maatwerkreis voor jouw reisgezelschap te maken, afgestemd op jullie ervaring en wensen. Een georganiseerde reis kan een goede basis zijn voor zelfstandige tochten in de toekomst. 

Rest ons niets anders dan je veel voorpret te wensen. God tur en kom veilig weer terug!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s