De beste toerlanglaufvideo’s op YouTube

Er zijn ontzettend veel toerlanglauffilmpjes te vinden op YouTube. Sommige filmpjes ontstijgen het niveau van een vakantievideo aanzienlijk. Hieronder een selectie. Geniet van de mooie beelden!

Skier, bivouaquer, recommencer!

Lengte: 4:41 Taal: geen.

Skiën, bivakkeren, herhalen dus. Een kort filmpje om mee te beginnen. Een gezin en een groepje vrienden gaan een weekend toerlanglaufen en bivakkeren in de Vercors, de place to be in Frankrijk voor wat betreft toerlanglaufen. Toch wat anders dan in het hoge noorden. Het blijven Fransen, dus ze gaan kaasjes eten en kokerellen op de houtkachel. In telemarkstijl weer naar beneden. Mooi in beeld gebracht en met een aanstekelijk muziekje eronder.

Nordic Winter – A Ski Trip in Swedish Lapland

Lengte: 3:34 Taal: geen

De Duitse natuurfotograaf Stephan Rieger neemt ons in dit korte filmpje mee naar een winterkampeertocht die hij maakte over het noordelijkste deel van het Kungsleden en door het Kebnekaise-massief in Zweeds Lapland. Prachtige beelden van het onderweg zijn en het winterkamperen, het licht op de bergen, een timelapse van een schitterend noorderlicht begeleid door stemmige muziek. Heerlijk!

Trapped in an extreme storm for nine days

Lengte: 32:57 Taal: Zweeds (Engels ondertiteld)

Sarek, Zweeds Lapland, eind februari 2021. Het begint met riktigt kanon väder (superweer), maar de toerlanglaufplannen van een solo-winterkampeerder worden volledig in de war geschopt door een extreme stormperiode. Hij zit in totaal negen dagen vast in zijn tent en in een sneeuwput. Hij vertelt en laat zien wat de voor- en tegenspoed met hem doet. Zijn kampeerroutine en het graven van de sneeuwput zijn mooi in beeld gebracht. Ook krijg je mee hoe het extreme weer op zijn tent inbeukt. Uiteindelijk moet de man zijn kapotte tent vanonder een dikke laag ijs losbikken.

Exposed – Two Weeks Alone in the Winter Mountains (Sarek)

Lengte: 8:39 Taal: Engels

Een professioneel outdoor-fotograaf en filmmaker, Magnus Lindbom trekt op de toerlanglaufski naar hetzelfde gebied als de vorige kampeerder. Van fotograferen en filmmaken komt op sommige dagen niet veel: het (zelfde?) slechte weer slaat ook bij hem toe, een week lang. Prachtige trage sfeerbeelden, mooi verteld.

LAPONIA, KUNGSLEDEN, KEBNEKAISE – 11 days skiing trip from Abisko to Saltoluokta

Lengte: 25:22 Taal: Slowaaks (Engels ondertiteld)

Een Slowaak die in Lapland woont gaat met twee vrienden een toerlanglauftocht maken langs een deel van het traject van de Kungsleden. Ze kamperen, slapen in hutten en nemen een sauna. Ze volgen de routemarkering van het Kungsleden en kiezen hun eigen weg. Ze bestijgen de hoogste berg van Zweden op een prachtige dag. Ze hebben gesprekken over wat wildernis is en hoe ze deze tocht willen uitvoeren. Hun ervaring is mooi in beeld gebracht.

Towards The Horizon – Greenland 2017

Lengte: 53:46 Taal: Sloveens/Kroatisch (Engels ondertiteld)

Twee zeer sportieve heren (één van hen is wereldkampioen slalom geweest) maken de oversteek van Kanguerlussuaq naar Isortoq over de Groenlandse ijskap, bijna 600 km in een zeer respectabele 18 dagen, met pulka’s die bij vertrek 80 kg per stuk wegen. Ze wandelen omhoog door een weerbarstig ijslandschap en kunnen uiteindelijk de ski’s onderbinden. Het is goed dat er gesproken wordt in een voor ons overstaanbare taal, want er wordt regelmatig gevloekt tijdens afzien en tegenslag. Maar er is ook humor en euforie. Ze gaan op verkenningstocht door het verlaten radarstation DYE-2, maken stormwind mee van meer dan 100 km/h en worden behoorlijk aangetast door frostbite. Desgewenst kun je de beelden van een bevroren vingertop die ontleed wordt, overslaan. Goede soundtrack eronder. Na een klein uur wil je ook naar Groenland, of absoluut niet. Een lange, maar mooie zit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s