Over de toppen van het Rothaargebirge – een vijfdaagse toerlanglauftocht in het Sauerland

De Rothaarsteig is een wandeltocht die over de hoogste kammen en toppen van het Rothaargebirge loopt, zo rond de 700-800 meter hoogte. Eind januari 2022 is het dan zover, met z’n vieren gaan we op pad, op zoek naar sneeuw in het Sauerland. De weersverwachtingen zijn niet best. Zou het gaan lukken? Onderstaand het verslag van een toerlanglauftocht die nèt kon.

Lees meer!

Alone

De liefhebber van het genre van waargebeurde avonturenverhalen in de kou komt aan zijn of haar trekken in deze blog! Een klassieker in dit genre is “Alone: The Classic Polar Adventure” van Richard E. Byrd, te bestellen als e-book. Byrd (1888-1957) was al beroemd van zijn ontdekkingsreizen naar de noord- en zuidpool toen hij in 1934 terugkeerde naar het zuidpoolcontinent. De expeditieleden zouden daar overwinteren in de basis Little America, aan de Antarctische kust. Op één persoon na.

Lees meer!

Wintertijd

Afgelopen nacht is de klok een uur achteruitgezet: wintertijd. Een uur extra vandaag, fijn! Het betekent ook dat de dagen steeds korter worden, dat het kouder wordt, dat de bomen straks weer kaal zijn… winter! Ondanks de hoge gasprijzen hopen we op veel vorst en sneeuw! Bij Toerlanglauftochten.nl proberen we het beste te maken van de winter.

Lees meer!

Op de schouders van reuzen: Toerlanglaufen in het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte wordt ook wel het kleinste hooggebergte van Europa genoemd. Gelegen op de grens van Tsjechië en Polen biedt het, relatief dichtbij huis, de mogelijkheid voor een mooie zesdaagse toerlanglauftocht. In dit blog vind je een reisverslag van de tocht die wij er in februari 2020 maakten en een verwijzing naar praktische informatie.

Lees meer!

Sneeuw in Nederland

Laatst schreven we al een blog over de langlaufmogelijkheden in Nederland, ook als er geen sneeuw ligt. De weersvoorspellingen zijn op dit moment voor een groot deel van het land hoopgevend voor de échte winterliefhebber. We kunnen dit jaar niet naar de sneeuw – wat fijn dat de sneeuw naar ons toe komt! Nederland is een geweldig toerlanglaufland, in veel opzichten. Er zijn uitgestrekte, open glooiende vlaktes met een zanderige ondergrond, met heerlijke uitzichten op de natuur. Er zijn geen loipes, je moet zelf je weg zoeken. Belangrijk detail: er ligt bijna nooit genoeg sneeuw. Maar soms kan het wel! Toerlanglauftochten.nl kijkt met mooie beelden terug naar koude winterperiodes in de afgelopen jaren om alvast weer veel zin in de komende vorstperiode te krijgen. Kijk je mee?

Lees meer!

Drama in de Zweedse fjäll: Het Anarisongeval

In 2019 maakte Toerlanglauftochten.nl een tocht in de bergen van Jämtland, een prachtig gebied in Midden-Zweden. Het was een ruige tocht met veel harde wind en verse sneeuw. In de hut Lunndörrsstugan hadden we een rustdag. Daar vertelde de huttenwacht over het Anarisongeval, zo’n 40 jaar geleden. Op een paar kilometer van de hut zijn toen acht mensen in ijskoude condities gestorven. Het is de grootste ramp die ooit in de Zweedse fjäll is gebeurd. Het verhaal maakt nog maar weer eens duidelijk hoe snel het weer in de bergen kan omslaan en hoe belangrijk het is om goed voorbereid op pad te gaan.

Lees meer!

(Toer)langlaufen in Nederland

Toerlanglaufen is natuurlijk fantastisch: op je ski’s door een indrukwekkend wit landschap glijden, van hut naar hut, midden in de bergen. Omdat het niet ieder jaar of voor iedereen gegeven is om in maart of april naar Scandinavië af te reizen voor een tocht, zetten we in dit blog de mogelijkheden voor (toer)langlaufen in Nederland op een rijtje. Zo kun je ook in deze bijzondere tijden met een negatief reisadvies voor het buitenland aan je conditie werken, de langlaufbeweging oefenen en/of gewoon een leuke lokale hobby hebben!

Lees meer!