Op de schouders van reuzen: Toerlanglaufen in het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte wordt ook wel het kleinste hooggebergte van Europa genoemd. Gelegen op de grens van Tsjechië en Polen biedt het, relatief dichtbij huis, de mogelijkheid voor een mooie zesdaagse toerlanglauftocht. In dit blog vind je een reisverslag van de tocht die wij er in februari 2020 maakten en een verwijzing naar praktische informatie.

Lees meer!

Sneeuw in Nederland

Laatst schreven we al een blog over de langlaufmogelijkheden in Nederland, ook als er geen sneeuw ligt. De weersvoorspellingen zijn op dit moment voor een groot deel van het land hoopgevend voor de échte winterliefhebber. We kunnen dit jaar niet naar de sneeuw – wat fijn dat de sneeuw naar ons toe komt! Nederland is een geweldig toerlanglaufland, in veel opzichten. Er zijn uitgestrekte, open glooiende vlaktes met een zanderige ondergrond, met heerlijke uitzichten op de natuur. Er zijn geen loipes, je moet zelf je weg zoeken. Belangrijk detail: er ligt bijna nooit genoeg sneeuw. Maar soms kan het wel! Toerlanglauftochten.nl kijkt met mooie beelden terug naar koude winterperiodes in de afgelopen jaren om alvast weer veel zin in de komende vorstperiode te krijgen. Kijk je mee?

Lees meer!

Drama in de Zweedse fjäll: Het Anarisongeval

In 2019 maakte Toerlanglauftochten.nl een tocht in de bergen van Jämtland, een prachtig gebied in Midden-Zweden. Het was een ruige tocht met veel harde wind en verse sneeuw. In de hut Lunndörrsstugan hadden we een rustdag. Daar vertelde de huttenwacht over het Anarisongeval, zo’n 40 jaar geleden. Op een paar kilometer van de hut zijn toen acht mensen in ijskoude condities gestorven. Het is de grootste ramp die ooit in de Zweedse fjäll is gebeurd. Het verhaal maakt nog maar weer eens duidelijk hoe snel het weer in de bergen kan omslaan en hoe belangrijk het is om goed voorbereid op pad te gaan.

Lees meer!

(Toer)langlaufen in Nederland

Toerlanglaufen is natuurlijk fantastisch: op je ski’s door een indrukwekkend wit landschap glijden, van hut naar hut, midden in de bergen. Omdat het niet ieder jaar of voor iedereen gegeven is om in maart of april naar Scandinavië af te reizen voor een tocht, zetten we in dit blog de mogelijkheden voor (toer)langlaufen in Nederland op een rijtje. Zo kun je ook in deze bijzondere tijden met een negatief reisadvies voor het buitenland aan je conditie werken, de langlaufbeweging oefenen en/of gewoon een leuke lokale hobby hebben!

Lees meer!

Toerlanglaufen via een reisorganisatie

Op onze website vind je heel veel informatie over het maken van een toerlanglauftocht. Allerlei praktische tips om je op weg te helpen met het maken van een mooie en veilige tocht. Je kunt er ook voor kiezen om de organisatie uit handen te geven. Op onze pagina Reisorganisaties vind je altijd een actueel overzicht van de verschillende reisorganisaties die toerlanglauftochten aanbieden. In dit blog besteden we hier extra aandacht aan. We gaan eerst in op wat algemene aspecten van het boeken van je reis bij een reisorganisatie, en daarna presenteert een aantal organisaties zichzelf.

Lees meer!

De Kramsvogelhut, oorlogswinter op z’n Noors

Begin maart 2020 skieden we door de Noorse Tafjordfjella, vlakbij de Veltdalshytta. We waren midden in woest berggebied en enkele dagen verwijderd van de beschaving. We verkeerden in onwetendheid over de Coronapaniek die  inmiddels in de bewoonde wereld was uitgebroken. Enkele dagen later zouden zowel Noorwegen als Nederland in lockdown gaan, de grootste inperking van onze vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog. En juist toen waren we op zoek naar een bouwwerk, een museumpje ter herinnering aan een daad van verzet tijdens diezelfde oorlog…

Lees meer!

Door weer en wind

Het weer wordt bepaald door een aantal factoren. Temperatuur, neerslag, windsterkte, windrichting en zonneschijn zijn de belangrijkste. Als we één factor moeten kiezen die het meest bepalend kan zijn voor een toerlanglauftocht, is het wel de wind. In dit blog gaan we dieper op dit thema in, zodat je in staat bent om je een beeld te vormen van wat de temperatuur en windsnelheid in het weerbericht praktisch betekenen.
Lees meer!