De juiste uitrusting

Het vergeten van uitrustingsstukken kan vervelend zijn en de risico’s van een tocht vergroten. Evenzogoed betekent te veel meegenomen bagage extra gewicht op je rug, extra inspanning en daarmee minder marge voor veiligheid. Ook al ben je een sterk groepslid en denk je de extra kilo’s aan te kunnen, mocht je in een situatie komen dat er gewicht uit de rugzak van een zwakkere naar een sterkere deelnemer moet worden overgedragen, dan kun jij als sterk groepslid minder bijspringen. En mocht je wat overkomen en je zelf de zwakkere zijn, dan zit de groep opgescheept met je zware rugzak. Zelfoverschatting is een belangrijk subjectief gevaar!

Een belangrijk resultaat van de voorbereiding van je tocht moet een paklijst zijn, een volledige opsomming van alle uitrustingsstukken die je meeneemt. Het maken van een dergelijke lijst is de beste manier om te zorgen dat alle noodzakelijke spullen mee op reis gaan, en alles wat overbodig is, thuisblijft.

De spullenboel is opgesplitst in persoonlijke bagage en groepsbagage. Leg vast wie welke gezamenlijke bagagestukken meeneemt. Doe dit ruim voor vertrek, zodat er tijd overblijft om door je uitrusting te gaan en zaken te vervangen als ze niet voldoen. Pak je spullen daarom niet pas op het laatste moment. Probeer als onderdeel van de paklijst een goede inschatting te geven van het totale gewicht van de gezamenlijke spullen, zodat duidelijk is hoeveel kilogram eenieder nog bovenop het persoonlijk gewicht mee krijgt te torsen. Geef op de paklijst ook enige ruimte voor persoonlijke of groepsbagage die niet strikt noodzakelijk is (een camera, e-reader of boekje, een spelletje, etc.) maar kies ervoor het gewicht hiervan minimaal te laten zijn.


< Terug naar Risico’s en Veiligheid > Verder naar Slecht weer