Dovrefjell

< Terug naar Zuid-Noorwegen

Ten zuiden van Trondheim ligt Dovrefjell. Dit onbewoonde gebied vormt een natuurlijke barrière tussen het zuidelijke en centrale gedeelte van Noorwegen. Het is een wild en ruig bergplateau met glooiende maar imposante bergen dat zich uitstrekt richting het fjordengebied. Het gebied is minder druk dan Jotunheimen of Rondane. Een flink deel van Dovrefjell ligt in het nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella. De hoogste berg in het gebied is de karakteristieke Snøhetta met 2283 meter. Het gebied ligt grotendeels boven de boomgrens. Dovrefjell wordt relatief weinig bezocht. Het kan dus enkele uren duren voordat je een hut tot een aangename temperatuur hebt warmgestookt!

Dovrefjell is vooral bekend om zijn populatie muskusossen, op mammoets lijkende reuzengeiten die de ijstijd hebben overleefd op Groenland. Een ontmoeting met deze dieren is een bijzondere ervaring. Houdt wel minstens 200 meter afstand aan; als deze overigens zeer vreedzame dieren worden verstoord, kunnen ze aanvallen. Want met een gewicht van 225 tot 400 vreedzame kilo’s en een maximum snelheid van 60 km/u kan dat dodelijk zijn.

Een groot deel van het uitgestrekte plateau is niet voorzien van (openbaar toegankelijke) hutten en blijft daarmee buiten bereik van een huttentocht op toerlanglaufski’s. Een tocht door Dovrefjell kan worden gecombineerd met een tocht door Rondane, dat ten zuidoosten van Dovrefjell is gelegen.


Tochtmogelijkheden


Meer informatie


< Terug naar Zuid-Noorwegen >Verder naar Reinheimen