Een veilige route

Een gemarkeerde winterroute is veilig, net zoals een geprepareerde loipe of skipiste in de Alpen. Een dergelijk route volgt een relatief makkelijk lijn in het landschap en vermijdt lawinegevaarlijke lokaties. Bovendien heb je hier de meeste kans om andere mensen te treffen. Wijk je daarvan af, dan zul je zelf moeten gaan nadenken over een veilige routekeuze. Enkele aanwijzingen.

Hellingen

Foto: Saar Langelaan

Hellingen die over een flinke afstand veel steiler zijn dan, zeg, 10°, zul je over het algemeen willen vermijden omdat het lopen technisch lastig wordt. Op zich kom je wel boven met stijgvellen of, als je de ruimte hebt, spitzenkehren. Als je geen pulka gebruikt dan is een traverse langs een helling, afhankelijk van de sneeuwcondities, nog wel een goede optie. Bij het plannen van een afdaling is het belangrijk de vorm van het terrein mee te nemen in de overweging. Wil je naar beneden over een brede, rechte helling dan heb je de ruimte en kun je al spitzenkehrend of ruime bochten draaiend beneden komen. Gaat het om een nauw rivierdal dan is de enige mogelijkheid recht omlaag, wat niet gunstig is.

Meren en rivieren

Een met een laag sneeuw en ijs bedekt meer of rivier is vaak de eenvoudigste route door het terrein. Het volgen van de bestaande sporen creëert in ieder geval een gevoel van veiligheid. Meren zijn in principe tot ver in het voorjaar stevig dichtgevroren onder een kleine meter ijs en sneeuw, maar hou er rekening mee dat er door temperatuurswisselingen, stromend water bij een riviermonding en de invloed van wind altijd wel ergens een (klein) wak is. Stuwmeren kunnen juist lastig begaanbaar zijn als het waterpeil is gedaald en de ijsmassa in grote schotsen ligt opgestapeld. Rivieren zijn weer een ander verhaal. De meeste snelstromende rivieren vriezen niet helemaal dicht en de bevroren laag kan lokaal minder stevig zijn door de stroming. Als een bevroren rivier een waarneembare helling bevat, dan duidt dat op een stroomversnelling op die plek. Dat wil niet zeggen dat het onverantwoord is over een rivier te lopen. Gebruik je eigen waarneming en ervaring. Hou er rekening mee dat het op een rivier of meer veel harder kan waaien dan elders in het terrein, afhankelijk van de windrichting ten opzichte van de watermassa en de aanwezigheid van steil, bergachtig terrein rondom. Wind mee over een meer kan een feestje zijn, de andere kant uit is het wellicht een ijskoude ploetertocht.

Bos

Bij het kiezen van een route dwars door een bos dien je rekening te houden met diepe sneeuw die niet gezet is en lastig microrelief. Een korte helling op kan al pittig zijn en het looptempo zal laag liggen. Al die bomen kunnen aardig in de weg staan, dus zet het liefst een route uit via zoveel mogelijk open plekken. Google Earth kan hier erg waardevol zijn tijdens de planning.

Lawinegevaar

Tenslotte is er het mogelijk lawinegevaar buiten de gemarkeerde route. Dit wordt op een aparte pagina besproken.


< Terug naar Risico’s en Veiligheid > Verder naar Leiderschap