Hardangervidda

< Terug naar Zuid-Noorwegen

De Hardangervidda in Zuid-Noorwegen is de grootste hoogvlakte van Europa. Het centrale gedeelte van de Hardangervidda is tussen de 1200 en 1400 meter hoog. De hoogtevlakte heeft grote open vlaktes met meren (die in de winter dichtgevroren zijn) omgrensd door grote, afgeronde bergmassieven. Het gebied is grotendeels boomloos. In het gebied ligt het grootste nationale park van Noorwegen, eveneens Hardangervidda genaamd. De noordkant van het gebied wordt gedomineerd door de spectaculaire Hardangerjøkulen, een ijskap met vele gletsjertongen met een oppervlakte van 73 km². Een rondje via de top op 1863 meter is een populaire en zeer spectaculaire dagtocht vanuit Finse. Aan de westzijde van de Hardangervidda beginnen de Noorse fjorden, die bij goed weer zichtbaar zijn vanuit het gebied.

De Hardangervidda is een populair gebied voor het maken van toerlanglauftochten. Dankzij het uitgebreide netwerk van bemande en onbemande berghutten en gemarkeerde routes zijn er vele tochtmogelijkheden. Het gebied is goed toegankelijk via de Bergensbanen, de spoorlijn tussen Oslo en Bergen, die in het centrale deel van de Hardangervidda grotendeels door een tunnel loopt. Een populair startpunt is het station van Finse, waar 6 keer per dag een trein stopt. Het dorpje Finse bestaat uit een hotel en een grote bemande DNT-hut en wat vakantiehuisjes. Aan de zuidkant van de Hardangervidda is Rjukan een goed startpunt voor een doorsteek van het gebied richting Finse. Via de kabelbaan bij Rjukan kom je op een eenvoudige manier op de hoogvlakte.

Een tocht door de Hardangervidda kan worden gecombineerd met een tocht door Skarvheimen, dat ten noorden van de Hardangervidda is gelegen.


Enkele tochtmogelijkheden


Meer informatie

< Terug naar Zuid-Noorwegen >Verder naar Skarvheimen