Hutten – Noorwegen

 

< Terug naar Huttenleven

Den Norske Turistforening (DNT) heeft zo’n 500 hutten, verspreid over heel Noorwegen. Er zijn verschillende typen hutten.

Onbediende hut (ubetjent hytte)

Dit zijn kleine hutten met 5 tot 25 slaapplaatsen. De hutten zijn voorzien van bedden, dekbedden (heel soms slechts dekens), kookgelegenheid met pannen, serviesgoed en hout. Er is geen kraan. Wanneer je geluk hebt (of weet waar je door de sneeuw en het ijs moet graven) kun je water uit een nabijgelegen rivier halen. Anders kom je in de winter aan water door sneeuw te smelten in een grote pan op de houtkachel.

Zelfbediende hut (selvbetjent hytte)

Deze zijn vergelijkbaar met de onbediende hutten, alleen zijn ze voorzien van een voorraadkast. Uit deze kast kun je pakken wat je nodig hebt, van havermout en knäckebröd tot ingeblikte groenten en cup-a-soup. Je houdt zelf bij wat je uit de voorraadkast pakt en berekent aan de hand van een prijslijst wat je moet betalen. Dit reken je samen met de overnachtingkosten af.

In het hoogseizoen is er in sommige zelfbediende hutten een huttenwaard. Deze zorgt ervoor dat het ‘huttenleven’ in goede banen verloopt.

Bediende hut (betjent hytte)

Deze hutten worden gerund door een gastheer en/of gastvrouw. In deze hutten is het niet mogelijk om zelf te koken: er is een restaurant waar het eten wordt geserveerd. De meeste hutten hebben goede voorzieningen, zoals stroom en een douche.

Deze hutten zijn alleen in het seizoen open. Via de website van de DNT kun je per hut zien wanneer het seizoen begint en eindigt. Soms is een deel van de hut buiten het seizoen om te gebruiken als onbediende of zelfbediende hut. Ook dat kun je terugvinden op de website van de DNT. Wat voorzieningen betreft lijkt de bediende DNT-hut op een  Zweeds fjällstation.

Noodhutten

Verder vind je een aantal noodhutten in de Noorse bergen. Dit zijn kleine hutten waarvoor je geen sleutel nodig hebt. Er zijn geen matrassen en dekbedden. Wel zijn er meestal houten banken en dekens aanwezig. Ook is er in principe hout, een houtkachel en een kookgelegenheid. Wanneer de omstandigheden daarom vragen, kun je hier overnachten. Het kan prettig zijn om deze hutten als pauzeplek te gebruiken tijdens een toerlanglauftocht.

Private hutten

Daarnaast zijn er commerciële hutten, de zogenoemde private hutten. Het karakter van deze hutten wisselt erg, soms zijn het echte hotels. De prijzen kunnen anders zijn dan de prijzen die de DNT hanteert.

Standaardsleutel

DNT sleutelDe meeste DNT onbediende en zelfbediende hutten maken gebruik van een standaardsleutel. Als je lid bent van de DNT kun je via de webshop of in een van de DNT-kantoren tegen een borg van 100 NOK een sleutel lenen.

Sommige hutten zijn voorzien van een speciale sleutel. Het is dan ook verstandig om bij het plannen van je route via de website van de DNT de details van de hutten die je wilt bezoeken op te zoeken.

Reserveren?

De bediende hutten kun je reserveren. Soms is dat aan te raden, bijvoorbeeld wanneer je meerdere nachten op één plek wilt blijven. Er is echter altijd plek: iedereen die naar een hut komt, kan blijven slapen. Desnoods op een matras op de grond.

Omdat er in de onbediende en zelfbediende hutten in de regel geen huttenwaard aanwezig is, dienen de bezoekers onderling af te stemmen wie waar slaapt. Wanneer het druk is, is het soms wellicht een beetje improviseren. De ervaring leert dat het altijd wel goed komt. In de bedden liggen vaak twee matrassen, zodat je een matras op de grond kunt leggen. Ook zijn er soms extra brede bedden aanwezig. Wanneer het druk is, kunnen daar twee personen samen in slapen.

Inschrijven en betalen

DNT hutBij aankomst in de hut schrijf je je in. In een bediende hut is dat uiteraard bij de gastheer en/of gastvrouw, bij de receptie.

In de onbediende en zelfbediende hutten vindt je het protokoll. Dat is een register waarin je je naam, lidmaatschapsnummer, vorige en volgende overnachtingsadres en andere praktische informatie invult.

Het is belangrijk dat je je bij aankomst direct inschrijft. Pas na inschrijving heb je recht op overnachting in de hut.

In de bediende hutten reken je af bij de gastheer en/of gastvrouw. Het systeem daarvoor zal per hut verschillen.

In de onbediende en zelfbediende hutten ben je zelf verantwoordelijk voor het afrekenen. Je kunt een betaalformulier invullen of met contact geld betalen. Dit stop je in de daarvoor bestemde brievenbus /kluis in de hut. Afhankelijk van de gekozen betaalmethode krijg je na verloop van tijd een factuur toegezonden of wordt het van je creditcard afgeschreven. Omdat de DNT werkt met lokale afdelingen, kan het betaalsysteem afwijken. Zo kun je in sommige gebieden de betaalformulieren meenemen en aan de hand daarvan afrekenen bij het kantoor van de lokale DNT. Meer informatie hierover vind je via de website van de DNT.

Vergeet niet om te betalen voor de hetgeen je uit de voorraadkast hebt gepakt!

Schoonmaken

Voor je vertrekt uit een onbediende of zelfbediende hut was je het gebruikte serviesgoed af, vouw je de dekbedden op en ruim je alles netjes op. Ook maak je de tafel, het keukenblad en de vloer schoon. Zoals de Noren het zelf zeggen: “Forlat hytta i litt bedre stand enn da du kom” (verlaat de hut in een iets betere staat dan toen je aan kwam).

Handige websites

https://www.dnt.no/hytter/

http://www.ut.no

 

 

 

< Terug naar Huttenleven > Verder naar Hutten – Zweden