Hutten – Zweden

< Terug naar Huttenleven

In Zweden is de Svenska Turistföreningen (STF) de organisatie die de hutten beheert. De STF is onderdeel van Hostelling International. Naast de berghutten beheren ze ook hotels en jeugdherbergen. Tijdens je toerlanglauftochten zul je vooral gebruik maken van de fjällstations en fjällstugor.

Bergstation (fjällstation)

Er zijn 17 bergstations. Een bergstation is kruising tussen een hotel en een jeugdherberg. Er zijn zowel slaapzalen als kamers die in een chique hotel niet zouden misstaan. Er is een restaurant waar je uit eten kunt gaan, maar er is ook altijd een keuken waar je zelf kunt koken.

In de bergstations is ook een winkel, met bijvoorbeeld voedsel, souvenirs en buitenport-uitrusting. Het precieze assortiment wisselt per bergstation. De grotere bergstations verhuren ook materialen. Meer informatie hierover vind je op de websites van de verschillende bergstations.

De bergstations liggen vaak strategisch aan de rand van een berggebied en zijn vaak bereikbaar over de weg. Het is dan vaak een goede plek om je toerlanglauftocht te beginnen. In populaire gebieden kun je ook bergstations vinden midden in de wildernis.

Berghut (stuga, meervoud stugor)

Tijdens je toerlanglauftocht in Zweden zul je veelal gebruik maken van één van de 43 kleine berghutten. Het zijn compacte, slim ingerichte huisjes. Vaak staan er meerdere bij elkaar. Er is een huttenwaard aanwezig, een vrijwilliger. Grappig genoeg zijn veel hutten vrijwel identieke kopieën van elkaar.

De hutten zijn voorzien van dat wat je nodig hebt: er is een keukentje met serviesgoed, en pannen en er zijn warme dekbedden. Je neemt zelf een lakenzak (of slaapzak) en kussensloop mee. Er is geen kraan, elektra of riool aanwezig. Water haal je uit een gat in het ijs in een nabijgelegen rivier of meer. De Zweedse berghutten zijn soms voorzien van een sauna met een “badkamer”: een ruimte waar je je met teiltjes warm water kunt wassen. Het toilet is een plank met een gat erin in een toilethuisje op enige afstand van de hut. De hutten verwarm je zelf met de houtkachel. Hout is opgeslagen in een houtschuur en moet zelf gehaald, gezaagd, en gekloofd worden, waardoor je het meerdere keren warm krijgt van één en hetzelfde blok hout. Sommige berghutten hebben een voorraadkast waar je eten kunt kopen. Op de website van de betreffende berghut kun je uitzoeken welke voorzieningen er aanwezig zijn.

Bij de huttenwaard schrijf je je in en betaal je voor je overnachting. De huttenwaard maakt je wegwijs in de hut en wijst aan welke slaapkamer je kunt gebruiken. Verder ben je zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de hut: het halen van water, het hakken van hout voor de houtkachel, het schoonmaken van de hut, het afvoeren van het afvalwater het bereiden van je eten, etc. Deze berghutten zijn alleen in het (zomer- en winter-)seizoen geopend. Via de website van de STF kun je per hut zien wanneer het seizoen begint en eindigt.

Schuilhutjes en overige hutten

Her en der in de Zweedse bergen vind je op strategische plekken op de routes tussen de berghutten kleine schuilhutten (vindskydd) met een zithoek en een houtkachel. Deze hutten kun je kostenloos gebruiken om te pauzeren, bijvoorbeeld als het hard waait. Soms is er een kleine voorraad hout. Behalve in een noodsituatie is het is echter niet de bedoeling deze hutten warm te stoken. In een noodgeval kun je een schuilhut gebruiken om te overnachten.

BLT hut in padjelantaBinnen de grenzen van het nationaal park Padjelanta, in Zweeds Lapland, staat een aantal huttencomplexen die beheerd worden door het Samische Badjelánnda Laponia Turism (BLT). In het winterseizoen is steeds één van de gebouwtjes geopend. De ruimte is zeer beperkt: er zijn zes bedden en een paar extra matrassen. De meeste van deze hutjes zijn niet bemand. Reserveren is niet nodig en afrekenen gebeurt door het invullen van een rekening en het achteraf overmaken van de kosten.

Reserveren

Wanneer je in een bergstation wilt overnachten, is het aan te raden van te voren te reserveren. Als de omstandigheden daarom vragen, bijvoorbeeld bij slecht weer, wordt er geïmproviseerd en zijn er extra overnachtingsmogelijkheden op matrassen op de grond. Bij reguliere omstandigheden is dat niet het geval en kan de hut volgeboekt zijn. De STF adviseert daarom om te reserveren.

De berghutten hoef je niet te reserveren, maar soms is het wel aan te raden de hut te informeren over je komst. Bijvoorbeeld wanneer je met een groep reist of verwacht dat het druk is. De huttenwaard kan dan rekening houden met je komst bij het verdelen van de bedden. Overigens reserveer je geen bed, maar een overnachting. Wanneer het heel druk is, kan dat ook op een matras op de grond zijn.

Via de website van de STF vind je meer informatie over het reserveren van een overnachting / het informeren van de hut over je komst.

Inschrijven en betalen

In de bergstations meld je je en betaal je bij de receptie. In de berghutten is dat bij de huttenwaard.

In de bergstations kun je gewoon met je pinpas of creditcard betalen. Bij de berghutten kun je contant betalen. In sommige hutten kun je ook met je creditcard betalen. Via de website van de STF kun je vinden in welke hutten dat het geval is.

De STF biedt ook de mogelijkheid om via de website vooraf een overnachting in een berghut te reserveren en te betalen. Hierbij geldt een voordeliger tarief dan wanneer je pas in de hut betaalt. De betalingsbevestiging print je uit en laat je bij aankomst aan de huttenwaard zien.

Handige websites:

https://www.svenskaturistforeningen.se/bo/

http://padjelanta.com/ (BLT)

 

< Terug naar Huttenleven > Verder naar Hutten – Finland