Jotunheimen

< Terug naar Zuid-Noorwegen

Jotunheimen is het hoogste en wellicht bekendste berggebied van Noorwegen. De naam betekent: het huis van de reuzen. De bergketen is het meest populaire nationale park van Noorwegen. De Galdhøpiggen (2469 meter) en de Glittertind (2464 meter) zijn de twee hoogste bergen van het land en tevens van heel Europa ten noorden van de Alpen. Met hoge toppen, steile bergwanden en grote gletsjers is dit het meest alpiene gebied van Zuid-Scandinavië. Het gebied ligt vrijwel geheel boven de boomgrens. Jotunheimen is goed ontsloten door een netwerk van bemande en onbemande berghutten. Er zijn veel grotere hutten hutten met bediening aanwezig, zowel van de DNT als privéhutten en berghotels.

Jotunheimen biedt een uitgebreid netwerk van gemarkeerde winterroutes die de verschillende hutten en berghotels met elkaar verbinden. De meeste winterroutes volgen rivierdalen en lopen over bevroren meren. Om van het ene naar het andere dal te komen moet soms een hogere pas worden overgestoken. Voor de meer gevorderde langlaufers is er ook een gemarkeerde winterroute over de Styggehøbrean-gletsjer waarbij een hoogte van 2000 meter wordt bereikt.

Jotunheimen is een bekend en populair gebied voor het maken van meerdaagse toerlanglauftochten. De indrukwekkende natuur, de bekendheid en de goede infrastructuur van berghutten en hotels zorgen ervoor dat het gebied wat drukker is dan de meeste andere gebieden in Noorwegen.

Jotunheimen is vanuit Oslo en Trondheim goed bereikbaar via het treinstation van Otta. Vanuit Otta kun je verschillende bussen het gebied in nemen.

Het is mogelijk in een tocht in Skarvheimen te combineren met in Jotunheimen.


Meer informatie

Kaarten

  • DNT Turkart 1:50.000 Jotunheimen Vest 1:50.000
  • DNT Turkart 1:50.000 Jotunheimen Aust 1:50.000

< Terug naar Zuid-Noorwegen > Verder naar Rondane