Kies de tocht die bij je past

Dit is ons belangrijkste advies. Er is wat betreft noodzakelijke kennis, ervaring en voorbereiding, een groot verschil tussen een behapbare tocht over een gemarkeerde route met een toerleider en het zelf leiden van een groep door ongemarkeerd terrein met lastige passages. Het kiezen van een tocht die werkelijk bij jou en je gezelschap past en het kiezen van een rol die bij je past binnen je reisgezelschap zowel in de voorbereiding als onderweg, schakelt de subjectieve gevaren goeddeels uit. Maatgevend is wat de zwakste deelnemer aankan. Wat overblijft zijn de objectieve gevaren, die je kunt vermijden of waar je je zodanig op kunt voorbereiden dat de gevolgen beperkt blijven tot het minimum.

Voordelen van een georganiseerde reis

Het boeken van een georganiseerde reis heeft als voordeel dat je veel zorg op het gebied van risico’s en veiligheid uit handen genomen wordt. Voorwaarde is wel dat je alle vooraf en onderweg aangeboden informatie tot je neemt en ernaar handelt om subjectieve gevaren te voorkomen.

Zelfstandig op pad

Foto: Mieke Souverein
Ga je zelfstandig op pad, dan is er een belangrijk verschil tussen een tocht via een gemarkeerde winterroute of over een ongemarkeerd traject. Doe dat laatste alleen als je gezelschap beschikt over uitstekende kwaliteiten op het gebied van tochtplanning, navigatie en toerleiding. Deze zul je niet alleen nodig hebben als de omstandigheden tegen zitten. Navigeren in een winters, vrijwel volledig wit berglandschap kan een nog grotere uitdaging zijn dan navigeren in de zomer.


< Terug naar Risico’s en Veiligheid > Verder naar Samen, niet alleen