Klassieke Kungsleden (Abisko-Nikkaluokta)

< Terug naar Kungsleden < Terug naar Abisko – Kebnekaisefjällen – Narvikfjellene

Klik voor vergroting

Niveau: *

Aantal dagen: 6-7

Onderstaande tocht loopt langs een gemarkeerde winterroute het klassieke Kungsleden van Abisko naar Nikkaluokta in 7 etappes. Tegenwoordig zijn de etappes van Singi oostwaarts naar Kebnekaise en van daaruit naar Nikkaluokta geen onderdeel van het doorgaande Kungsleden meer, maar is het veelbelopen route, en terecht, want het is een prachtige tocht. Houd rekening met zeer drukke hutten tijdens het hoogseizoen.

Dag 1: Abisko – Abiskojaure

De eerste dag begint bij een houten poort die het officiële begin van het Kungsleden markeert, iets ten zuiden van het treinstation. In het zuidoosten is het bekende dal Lapporten goed zichtbaar. De tocht gaat door het dal van de rivier Abiskojåkka, door een bebost terrein met berkenboompjes en veel kleine heuveltjes. Al snel kun je kiezen tussen een (ongemarkeerde) afdaling rechtsaf naar de rivier of rechtdoor over het gemarkeerde traject door de heuvels. De rivier biedt prachtig vlak langlaufterrein en mooie uitzichten. Door wakken in het ijs zie je de rivier soms stromen. Na enige tijd, bij een brug over een zijrivier aan de linkerkant, kom je bij een open schuilhut, Nissonjohka. Sla hier linksaf de zijrivier op om weer bij het officiële traject te komen, want de Abiskojåkka wordt verderop onbegaanbaar. De route klimt langzaam omhoog. Na 10 kilometer bereik je de rand van het grote meer Abiskojaure. Hier staan nog een paar zomerhuisjes. De Abiskojaure-hut ligt aan de overkant van het meer, verscholen achter de bosrand, ongeveer 1 uur skiën in rechte lijn over het meer.

Dag 2: Abiskojaure – Alesjaure

Dag twee is de langste van deze tocht. De eerste kilometer gaat redelijk vlak door het dal van de Kamajåkka rivier. Daarna buigt de route af in zuidoostelijke richting een zijdal in. Het pad klimt eerst langzaam en daarna steiler het dal uit. Hier laat je de begroeiing achter je en betreed je een kale witte bergwereld, de fjäll. Het enorme dal met het Alesjaure-meer wordt zichtbaar. De winterroute loopt langs de westelijke oever van het meer. Aan het meer bevindt zich ook een kleine schuilhut. Vanaf hier is het nog ca. 8 kilometer langs het meer naar de hut. Alternatief kies je een ongemarkeerde, rechte lijn over het grote meer. De Alesjaure hut ligt iets verhoogd aan het einde van dit meer en is al van veraf zichtbaar. De hut heeft wellicht de mooiste sauna van Zweden op een heuveltje boven de hut met uitzicht op het meer.

Dag 3: Alesjaure – Tjäktja

Dag drie is een kortere dag die bestaat uit een lange, geleidelijke klim naar de Tjäktja hut, iets ten noorden van de Tjäktja pas. De eerste 10 kilometer volgt de winterroute de oostelijke helling van het dal Alisvaggi. In de buurt van een rendierhut verlaat je het dal langzaam, om de laatste 3 kilometer wat steiler naar de Tjäktja-hut te klimmen. De hut ligt naast een spectaculair kloofje waar ’s zomers woeste bergbeek doorheen stroomt. Iets voorbij de hut wordt de kloof overspannen door een brug, die je kunt gebruiken om de hut te bereiken. Met grote regelmaat wordt deze etappe geteisterd door stevige wind uit het westen.

Dag 4: Tjäktja – Sälka

Op de vierde dag passeer je de Tjäktja-pas, met 1150 meter het hoogste punt op het Kungsleden. De gemarkeerde winterroute klimt vanaf de hut geleidelijk omhoog naar de pas, die je bij goede weercondities in ongeveer 1 uur bereikt. Direct voor de pas staat ook een kleine schuilhut. Vanaf de pas heb je schitterend uitzicht naar het zuiden op het enorme Tjäktjajåkka-dal. De komende dagen volg je dit dal naar de Sälka en de Singi-hutten. Het eerste deel van de afdaling vanaf de pas het dal in is wat steiler. Als je de dalbodem hebt bereikt gaat het langzaam dalend naar de Sälka-hut.

Dag 5: Sälka – Singi

Deze dag is een relatief eenvoudige dag door het steeds weidsere Tjäktjajåkka-dal, waarbij je steeds op de oostelijke dalhelling blijft. De gemarkeerde route volgt een glooiend tracé in een vrijwel rechte lijn. Verschillende zijdalen geven een blik op het indrukwekkende Kebnekaise-massief aan de oostzijde. Zo’n 5 kilometer voor de hut bevindt zich de kleine schuilhut Kuoperjåkka. Een kilometer hiervoor is de enige plek waar je de goed verscholen hoogste berg van Zweden van enige afstand kunt bewonderen. Voordat je bij de Singi hut bent zie je in het rivierdal een dorpje van de Sami liggen, Kårtjevuolle. Vanuit de hut is er mooi uitzicht op de messcherpe bergrug van de Liddubákti. In deze richting bevindt zich ook het zijdal richting het Kebnekaise fjällstation.

Dag 6: Singi – Kebnekaise

Om het Kebnekaise fjällstation te bereiken verlaat je deze dag het Tjäktjajåkka dal. Vanaf de hut loopt de gemarkeerde winterroute langzaam stijgend in oostelijke richting. Na ca. 4 kilometer bereik je het hoogste punt. Hier loopt de route na een afdaling tamelijk vlak over de dalbodem waar ook wat kleine bevroren meertjes liggen. Je bevindt je in een spectaculair dal met steile bergwanden. Na ca. 3 kilometer begint een geleidelijke afdaling richting het Kebnekaise fjällstation. Rond het fjällstation bevinden zich voor het eerst weer wat kleine boompjes.

Vanuit het fjällstation kun je onder professionele begeleiding een poging doen om de top van de Kebnekaise te bereiken. Het is ook mogelijk een tocht te maken naar de onbemande Tarfalastugan, hoog in het Kebnekaise massief.

Dag 7: Kebnekaise – Nikkaluokta

De laatste dag voert door het met berkenbomen begroeide dal van de Láddjujohka rivier naar Nikkaluokta. De eerste 2 kilometer gaan licht naar beneden, daarna loopt de tocht grotendeels door vlak terrein. Kijk regelmatig achterom, naarmate je je verwijdert van het Kebnekaisegebied worden de messcherpe toppen beter zichtbaar. Nikkaluokta is een centrum voor de rendierhandel. Dat kun je zien en wellicht ook ruiken. Vanuit Nikkaluokta kun je de bus naar het mijnwerkersstadje Kiruna nemen. Alternatief kun je vervoer per sneeuwscooter regelen vanuit het Kebnekaise fjällstation.


Meer informatie

Kaarten

  • Läntmateriets Fjällkarta BD6 Abisko-Kebnekaise-Narvik 1:100.000
  • Utekartan FK01 Kebnekaise 1:50.000
  • Utekartan FK02 Abisko 1:50.000

< Terug naar Kungsleden < Terug naar Abisko – Kebnekaisefjällen – Narvikfjellene