Kungsleden Hemavan-Ammarnäs

< Terug naar Kungsleden < Terug naar Vindelfjällen

Klik voor vergroting

Niveau: *

Aantal dagen: 5-6

De bekendste tocht in Vindelfjällen is het meest zuidelijke deel van het Kungsleden. Tussen Hemavan en Ammarnäs kun je in vijf à zes etappes een toerlanglauftocht dwars door Vindelfjällen maken via hutten van de STF.

Dag 1: Hemavan – Viterskalet

11 km

De tocht begint in Hemavan met een klim door het bos uit het dal van de Ume-rivier. Je kunt hier de langlaufloipes omhoog volgen. Boven aangekomen bevind je je in het kleine skigebied van Hemavan. De route gaat in noordelijke richting en buigt het dal van de Syterbäcken in. De Syterstugan bevindt zich op een mooie plek, net voor het meest imposante deel van het machtige dal Syterskalet.

Dag 2: Viterskalet – Syter

12 km

De tweede dag is een van de landschappelijk meest indrukwekkende dagen. Als je de hut verlaat loop je licht omhoog het imposante Syterskalet in. Nadat je tussen de beide Sytertoppen door bent gegaan, opent het dal zich met indrukwekkende uitzichten over het omliggende toendralandschap. Je buigt nu af in noordoostelijke richting. Nadat je een heuvelrug bent gepasseerd, volgt een mooie afdaling naar de Syterstugan.

Dag 3: Syter – Tärnasjö

14 km

Na het verlaten van de hut loop je licht naar beneden tussen de berkenbomen door richting het meer Tärnasjön. Na vijf kilometer kom je op het uitgestrekte meer, waarover de winterroute loopt. Dit grote meer vormt het hart van Vindelfjällen. Na negen kilometer kom je bij de Tärnasjöstugorna aan. De hut is mooi gelegen direct aan het meer tussen de berkenbomen. De sauna bij deze hut is een echte aanrader!

Dag 4: Tärnasjö – Serve

16 km

De volgende dag begint met een tocht tussen de berkenbomen in noordoostelijke richting. Bij een kruispunt van winterroutes buigt de winterroute naar de Servestugan af in oostelijke richting. De route gaat geleidelijk door het bos omhoog. Na een paar kilometer kom je in open en glooiend berggebied terecht. De winterroute loopt langs de noordzijde van het meer Servvejávvrie. Het laatste stuk naar de Servestugan gaat het licht naar beneden. De Servestugan ligt aan het begin van het gelijknamige rivierdal.

Dag 5: Serve – Aigert

19 km

Vandaag een mooie dag met weidse uitzichten over de bergen en plateaux zuiden van het meer Stor-Tjullträsket. De tocht gaat grotendeels boven de boomgrens door een kaal berglandschap. Bij slecht weer is er weinig beschutting. De eerste anderhalve kilometer volg je het rivierdal van de Servvejuhkka. Daarna gaat de tocht in zuidwestelijke richting omhoog richting de top van de Vuomatjåhkka. Na bijna vijf kilometer bereik je de gelijknamige schuilhut direct ten noorden van de top. Daarna volgt een mooie geleidelijke afdaling van ca. tweeënhalve kilometer een zijdal in en vervolgens een wat steilere, even lange klim het dal uit, waar je op 1099 meter hoogte een schuilhut treft. Dit is het hoogste punt van het Kungsleden ten zuiden van de Tjäktjapas. De route slingert ca. vijf kilometer over het hoge plateau, totdat de afdaling naar de Aigertstugan begint: na vier kilometer ben je bij de hut.

Dag 6: Aigert – Ammarnäs

8 km

Een hele korte dag. Je hoeft vanaf de hut alleen maar af te dalen naar het kleine plaatsje Ammarnäs, Daar zijn een jeugdherberg van de STF en een hotel.


Meer informatie

Kaarten

  • Läntmateriets Fjällkarta AC2 Tärnaby – Hemavan – Ammarnäs 1:100.000

< Terug naar Kungsleden < Terug naar Vindelfjällen