Kungsleden Kvikkjokk-Ammarnäs

< Terug naar Kungsleden < Terug naar Ammarnäs – Kvikkjokk

Klik voor vergroting

Niveau: ****

Aantal dagen: ca. 10

Het minst bekende deel van het Kungsleden trekt zich tussen Kvikkjokk en Ammarnäs tijdelijk terug uit het kale hooggebergte. Op dit traject zoekt het Kungsleden een route tussen kleine nederzettingen en enkele (niet-standaard) hutten door een gebied met lagere bergmassieven, grote meren en uitgestrekte berkenbossen die beschutting geven tegen de elementen. Het geeft een mooie indruk van de veelheid aan landschappen in Lapland. Op enkele hoge punten kijk je bij goed zicht uit over enorme wijdsheid en verre bergpieken. De route is gemarkeerd en geschikt voor de (beginnende) winterkampeerder. Wil je dit traject als huttentocht afleggen, dan zul je evengoed een volledige winterkampeeruitrusting behalve de tent moeten meenemen en bovendien soms enorme dagafstanden moeten afleggen. Ook kan een kleine hut al vol zijn. We raden deze manier van reizen daarom af voor dit traject.

Hieronder geven we een beknopte indruk van dit traject van het Kungsleden inclusief de voorzieningen.

Ga vanuit Kvikkjokk zuidelijk over de rivier en de uitloper van het enorme meer Sakkat. Aan de andere oever vind je een schuilhut zonder kachel, Mallenjarka. Hier begint een lange klim tot boven de boomgrens. Er zitten twee steilere delen in de klim waarvan je de eerste kunt vermijden via een omweg langs een alternatieve gemarkeerde route. Rondom de brede, vlakke pas zijn er open gebieden (moerassen) en kunnen de uitzichten richting Sarek prachtig zijn. Na een afdaling en oversteek van de bevroren rivier vind je de STF schuilhut met kachel en overnachtingsmogelijkheid Tsielekjåkk (2 bedden).

Hierna een klim tot tijdelijk boven de boomgrens naar een pas met schitterende, wijdse uitzichten. Na de afdaling volgt een lang stuk door bossen met voornamelijk berkenbomen, een rivieroversteek en een fikse klim tot boven de boomgrens. De Tjäurakåtan is een openbare plaggenhut, vervuild, maar een mogelijk schuilplek in barre omstandigheden. Een nieuwe klim naar rond 1000 meter hoogte volgt, daarna een lange afdaling richting uitgestrekte, open berkenbossen en vlak maar rommelig terrein. Na een volgende afdaling vind je aan het je oever van het enorme meer Riebnes het gehuchtje Vuonatjviken (2 bewoners), waar je kunt overnachten in een hut. Er is een restaurantje en een sauna. Na oversteek van het meer volgt een steile klim tot even boven de boomgrens, een fikse afdaling en een lang traject door glooiende bossen en langs de oever van grote meren, inclusief een korte oversteek van een uitloper van het enorme meer Hornavan. Aan de zuidoever vind je een halfopen schuilhut die weinig beschutting biedt. In Jäkkvik is een jeugdherberg zonder restaurant en een onverwacht grote supermarkt bij het tankstation (openingstijden beperkt).

Na Jäkkvik volgt een flinke klim met aan de bosrand de grote schuilhut Pieljekaise, met kachel. Er zijn bedden maar die zijn bedoeld voor een overnachting in noodgevallen. Na een traject over de kale fjäll daal je af naar de berkenbossen van het kleine nationale park Pieljekaise, waar je in de afdaling de hut weer genaamd Pieljekaise aantreft. Alleen het woongedeelte met kachel is vrij toegankelijk. De slaapkamer is afgesloten en wil je hier overnachten, dan zul je in Jäkkvik of Adolfsström een sleutel moeten regelen. Hierna volgt een lang traject door de berkenbossen naar het gehucht Adolfsström met overnachtingsmogelijkheid, een restaurant en een toeristenwinkeltje waar je wat snacks kunt kopen.

Je steekt het meer Iraft over en volgt een rivier langs het hotelletje/restaurantje Bäverholmen. Hier in de buurt is ook een open schuilhutje en verderop, in de bossen, de hut Bádasjuhka met kachel en enkele bedden die zijn bedoeld voor noodgevallen. Een klim volgt, en daarna een traject met hellingen omhoog en omlaag rond de boomgrens. Hier tref je op enige afstand van de gemarkeerde route het kleine hutje Sjnulttjie, met kachel voor noodgevallen maar zonder bedden. Verder gaat het, een flinke afstand boven de boomgrens, tot een steile en lange afdaling naar het dal Vuodnávággie. Het einde van dit traject komt in zicht: van hieruit kun je door het dal snel zuidwaarts naar Ammarnäs met nog een klein, oncomfortabel schuilhutje onderweg.

Wil je het Kungsleden volgen, dan ga je in plaats daarvan noordwaarts naar Rävfallsstugan, met kachel en twee bedden voor noodgevallen. Wil je hier overnachten dan zul je de sleutel van de slaapvertrekken moeten regelen in Ammarnäs of Adolfsström. Via een flinke klim ga je het berggebied van Vindelfjällen in, waar nog een mooi traject over een boomloze bergrug met prachtige uitzichten over het natuurreservaat op je wacht. Na een open schuilhut aan het meertje Näsbergstjärnen daal je steil af in de buurt van zowaar een skihelling naar Ammarnäs (hotel, STF jeugdherberg met restaurant, supermarkt).


Meer informatie

Kaarten

  • Läntmateriets Fjällkarta BD14 Kvikkjokk-Jäkkvik 1:100.000
  • Läntmateriets Fjällkarta BD16 Vuogggatjalme-Ammarnäs 1:100.000


< Terug naar Kungsleden < Terug naar Ammarnäs – Kvikkjokk