Kungsleden Saltoluokta-Kvikkjokk

< Terug naar Kungsleden < Terug naar Sarek

Klik voor vergroting

Niveau: *

Aantal dagen: 4

Het tweede traject van het Kungsleden loopt vanaf Saltoluokta naar Kvikkjokk. Dit deel is veel minder belopen dan met name het Klassieke Kungsleden. De tocht voert in 4 etappes langs de randen van het nationaal park Sarek en door de oerbossen in het dal van de Rittak rivier. De bergen langs het pad zijn hier meer afgerond dan in het noordelijke traject en worden afgewisseld door grote meren. In het westen zijn bij helder weer de hoge en indrukwekkende toppen zichtbaar van Sarek; een van de meest woeste en ongerepte gebieden van Europa. De tweede helft van dit traject loopt door wat lager deels met bos begroeid gebied om uiteindelijk in het diepgelegen Kvikkjokk uit te komen. De fjällstations van Saltoluokta en Kvikkjokk en de busverbindingen worden beschreven bij Sarek. Vooral Saltoluokta is een hoogtepunt!

Dag 1: Saltoluokta – Sitojaure

De eerste dag begint met een klim vanaf het Saltoluokta fjällstation door het bos met oude dennen, sparren en berken. Door de sneeuwscootersporen en korte, steile hellinkjes kan dit pittig zijn. Voorbij de boomgrens wordt de helling minder steil. Je komt nu in het dal Ávtsusjvágge, een langgerekt en breed noord-zuid georiënteerd dal dat je de komende ca. 15 km volgt. Het laatste deel van de tocht gaat het weer door het berkenbos naar beneden naar de Sitojaure hut gelegen aan het gelijknamige meer. Het is een geleidelijke afdaling met wijdse uitzichten en enkele kleine uitdagingen op het eind. De hut ligt vlak bij de oever van het meer, rechts van het pad. In de directe omgeving staan meer hutjes: dit is een Sami-dorp.

Dag 2: Sitojaure – Aktse

Vandaag de laatste dag waar je echt hoog door de bergen gaat. De eerste ca. 4 kilometer van de tocht gaan in zuidelijke richting over het Sitojaure meer. Je verlaat het meer iets ten oosten van het Sami zomerdorp Svijnne. Dan gaat het ca. 3 km heel licht stijgend omhoog slingerend door een open berkenbos, aan je rechterkant ligt een rotswand; de Mártevárásj. Bij de boomgrens wordt de klim wat steiler en kom je op een open plateau. Bij goed weer heb je hier spectaculair uitzicht naar het Sarek gebied met zijn steile besneeuwde toppen. Later worden ook de reusachtige meren Lájtávvre en daarachter Tjaktjajaure zichtbaar, evenals enkele steile wanden in de richting van Sarek rondom de delta in het Rapadalen. Aan deze zijde van het meer worden de spectaculaire kliffen van de Skierffe geleidelijk zichtbaar. Het laatste deel van de afdaling naar de Aktse-hut gaat steil naar beneden over een sneeuwscooterpad door het bos. De Aktse-hut ligt bovenaan een grote open plek met enkele hutten.

De Aktse hut is een prachtige plek om twee nachten te blijven. Naar het westen ligt de uitgestrekte delta van het Rapadalen met een labyrint van rivieren met op de achtergrond de spectaculaire wanden en toppen van Sarek. Vanuit de hut kijk je tegen de loodrechte rotswand aan van de “halfdome” Skierffe, die zo’n 800 meter boven het meer uittorent. Aan de voet liggen rotsblokken zo groot als een flatgebouw; een mooi doel voor een eenvoudige en korte dagtocht door de delta. Als je de hoofdrivier Ráhpaädno verder volgt kom je aan de voet van de rotsklomp Nammásj binnen de grenzen van het nationaal park Sarek.

Het is ook mogelijk een poging te doen naar de top van de Skierffe te skiën, bij goed weer zeer de moeite waard. Vanaf de top heb je uniek uitzicht op het Rapadalen en Sarek. Je kunt hier liggend over de rand van de rotswand honderden meters recht omlaag de diepte in kijken, wellicht iets voor fijnproevers. Dit is een tocht voor doorzetters: het aantal hoogtemeters is fors en hoger op de berg tref je mogelijk gebieden met hinderlijke sastrugi. Het laatste stuk naar de top is steil met rotsblokken en sneeuw; dit zul je lopend moeten afleggen. Er is geen routemarkering aanwezig.

Dag 3: Aktse – Pårte

Vandaag een flinke etappe van ca. 24 kilometer, over grote meren en door het bos. Vanaf de hut ski je eerst omlaag naar het meer. In een rechte lijn steek je het meer over, de wintermarkering volgend. Kijk nog een keertje naar het westen voor een schitterend zicht op de rotsklomp Nammásj. Aan de overkant van het meer domineert de tafelberg Tjahkelij. Je verlaat het meer door het dichte naaldbos, om na vier kilometer bij het Tjaktjajaure-meer uit te komen. Dit is een enorm stuwmeer. Volg hier de gemarkeerde winterroute door het Rittakdalen. Als het waterpeil van het meer laag staat, voert de route hier door een spectaculair landschap met enorme ijsschotsen, geen eenvoudig skiterrrein. De winterroute volgt de zuidelijke oever van het meer, met zicht op de bosrand. Je volgt de oever ca. 4 kilometer, dan gaat de route een stukje over land naar het meer Rittak. De laatste kilometers van de tocht gaan door het bos en over kleine meertjes naar de Pårte-hut. De hut ligt prachtig tussen de oude naaldbomen aan de rand van het meer.

Dag 4: Pårte – Kvikkjokk

De laatste dag voert door mooie oude bossen en over twee kleinere meren naar het gehucht Kvikkjokk. De dag begint met een oversteek van het Sjábttjakjávrre meer. Na ca. 2 kilometer kom je op het Stuor Dáhtá meer. Na 5 kilometer ben je ook dit meer overgestoken en maak  je door de oerbossen een lange afdaling naar Kvikkjokk. In Kvikkjokk bevindt zich een fjällstation van de STF.


Meer informatie

Kaarten

  • Läntmateriets Fjällkarta BD10 Sareks nationalpark 1:100.000

< Terug naar Kungsleden < Terug naar Sarek