Kungsleden

Het Kungsleden of Koningspad is het meest bekende pad van Zweden. De route loopt door Zweeds Lapland van Abisko in het noorden naar Hemavan in het zuiden over een lengte van 430 kilometer, vrijwel geheel door ongerepte berggebieden. Het pad is vanaf ruim 100 jaar geleden geleidelijk aan uitgezet toen de wildernis van Zweeds Lapland toegankelijk werd door de aanleg van de spoorlijn naar het Noorse Narvik. In 1975 bereikte het pad zijn huidige zuidelijke punt Hemavan.

Het noordelijke deel van het Kungsleden is het meest bekende en wellicht meest indrukwekkende deel. Het 183 kilometer lange traject van Abisko naar Kvikkjokk ligt geheel boven de poolcirkel. De route loopt hier langs de hooggebergtes van Kebnekaise en Sarek. Met 2106 meter is de Kebnekaise de hoogste top van Zweden. Met de steile hellingen, scherpe bergruggen en grote gletsjers is dit het meest alpiene gebied van Zweden.

De allereerste versie van het Kungsleden liep van Abisko naar Nikkaluokta over een afstand van 110 km in zeven dagetappes. Tegenwoordig zijn de etappes van Singi oostwaarts naar Kebnekaise en van daaruit naar Nikkaluokta geen onderdeel van het doorgaande Kungsleden meer. Wel is het een veelbelopen route, en terecht, want het is een prachtige tocht.

Het is ook mogelijk om vanaf de Singi-hut het doorgaande Kungsleden zuidwaarts richting Vakkotavare te volgen . Deze tocht heeft in totaal 8 etappes en kan worden verlengd tot Kvikkjokk.

Het noordelijkste deel van het Kungsleden is uitstekend met de trein te bereiken. Vanuit Stockholm vertrekt dagelijks een comfortabele nachttrein naar het hoge noorden die bij het Abisko fjällstation stopt. Vanaf het station kun je zo het Kungsleden op skiën.

Na Kvikkjokk volgt een lang traject met weinig voorzieningen dat als kampeertocht kan worden afgelegd, naar Ammarnäs. Het laatste stukje Kungsleden gaat naar Hemavan door het prachtige en relatief onbekende Vindelfjällen, wederom met uitstekende voorzieningen.


Etappes van het Kungsleden


Meer informatie