Lapland

< Terug naar Gebieden

Lapland of Sápmi, het traditionele leefgebied van het Sami-volk, strekt zich uit van het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en het Russische Kola-schiereiland, tot ver in Centraal-Zweden en Noorwegen. Lapland is ook de naam van regio’s in het noorden van Finland en Zweden. Wij verstaan onder de noemer Lapland het noordelijk deel van Noorwegen, Zweden en Finland waar het goed toerlanglaufen is. Het is een afgelegen gebied, uitgestrekt en zeer dunbevolkt. De laatste wildernis van Europa, wordt het wel eens genoemd. Er is hier ontzettend veel moois te zien in de uitgestrekte, bergachtige natuurgebieden. De hoogste berg van Finland (Halti, 1324 m) vind je hier, en in Noord-Noorwegen is Storsteinsfjellet (1894 m) de hoogste. De hoogste berg van Lapland is de Zweedse Kebnekaise (tegenwoordig ca. 2100 m, wordt door smeltende ijskap steeds lager).

De winters zijn lang en bar. Medio oktober is de gemiddelde temperatuur in de bergen al onder het vriespunt. Bijzonder aan dit deel van de wereld is de poolnacht, het verschijnsel dat de zon in het gebied binnen de noordpoolcirkel rond midwinter niet opkomt. In Tromsø, verreweg de grootste stad in het gebied met 70.000 inwoners, op ruim 69° NB, duurt de poolnacht van eind november tot medio januari, bijna twee maanden. De winter is niet het seizoen om de bergen in te gaan. De Sami delen het jaar op in acht seizoenen, en het jaargetijde bij uitstek om eropuit te gaan in de sneeuw heet in het Zweeds vårvinter, letterlijk voorjaarswinter. Eind maart zijn de dagen al weer beduidend langer dan de nachten, en vanaf half mei staat de middernachtzon in het noorden boven de horizon. Tegen die tijd zijn de diepere dalen al weer sneeuwvrij en is het langlaufseizoen afgelopen.

Lapland is dé plek om het noorderlicht te aanschouwen. Wat je nodig hebt is échte duisternis zonder maan of kunstlicht, een onbewolkte hemel, een beetje geluk (en als je lang wil kijken: hele warme kleding). Tot ver in maart wordt het vroeg genoeg donker om voor het slapen gaan nog even naar het noorderlicht te speuren.

De beste toerlanglaufgebieden in Lapland vind je in het Noors-Zweedse grensgebied. Er is een groot verschil in voorzieningen. In Zweden zijn een aantal plekken die ook voor een beginner goed toegankelijk zijn door de aanwezigheid van bemande hutten waar eten wordt verkocht en gemarkeerde winterroutes. Het Kungsleden bijvoorbeeld is de bekendste route van Zweden. In Noorwegen zijn de voorzieningen schaars en ben je voornamelijk op jezelf aangewezen. Er zijn bovendien uitgestrekte, wilde gebieden waar je het beste winterkampeertochten kunt maken.


Beschreven gebieden


Meer informatie

< Terug naar Gebieden