Midden-Noorwegen & Zweden

< Terug naar Gebieden

langlaufen in noorwegenHet hier beschreven Midden-Noorwegen en Midden-Zweden omvat het westen van de Zweedse landsdelen Jämtland en Härjedalen, die tot de 17e eeuw onderdeel van Noorwegen waren; het hier gesproken dialect lijkt nog veel op het Noors. Ook het uiterste noordwesten van Dalarna behoort tot het beschreven gebied. Hier, rond 63° noorderbreedte, in het midden van Zweden, vinden we de zuidelijke uitlopers van de Zweedse fjäll, het grotendeels boomloze hoogland van het Noors-Zweedse grensgebied waar het goed toerlanglaufen is. Hoewel het berggebied goeddeels onbewoond is, vinden we in de nabijheid van de bergen wat grotere plaatsen als het skigebied Åre en Östersund. Vanuit Stockholm is deze streek het dichtstbijzijnde berggebied en is het goed bereikbaar. Dat vertaalt zich in grotere bezoekersaantallen dan in het afgelegen Lapland, hoewel het toerisme in vergelijking met bijvoorbeeld de Alpen uitermate kleinschalig is. Je vindt hier goede voorzieningen voor de toerlanglauftoerist: een uitgebreid netwerk van gemarkeerde winterroutes en veel STF-hutten, waaronder een aantal fjällstations.

Aan de Noorse kant van de grens bedoelen we het achterland van Trondheim, de vierde stad van Noorwegen, in grootte te vergelijken met Amersfoort. Dit gebied valt onder de provincie Trøndelag, een overgangsgebied van Zuid-Noorwegen naar het zeer dunbevolkte noorden. Hier vind je het nationaal park Skarvan og Roltdalen. De grootste bergregio in deze streek is Sylan, dat naadloos overgaat in het Zweedse Sylarna.

De hoogste top in het beschreven gebied is de Zweedse Helags (1796 m), waar je ook de zuidelijkste gletsjer van dit land vindt. Ook Storsylen (1762 m) mag er wezen, net aan de Noorse kant van de grens.


Beschreven gebieden

langlaufen in zweden

< Terug naar Gebieden