Nederland

Niveau: *

< Terug naar Overig Europa

Langlaufen in Nederland

Nederland is een geweldig toerlanglaufland, in veel opzichten. Er zijn uitgestrekte, open glooiende vlaktes met een zanderige ondergrond, met heerlijke uitzichten op de natuur. Er zijn geen loipes, je moet zelf je weg zoeken. Belangrijk detail: er ligt bijna nooit genoeg sneeuw. Maar soms kan het wel! Deze pagina gaat over (toer)langlaufen in ons eigen kikkerlandje, met en zonder sneeuw.

Wil je meer lezen? In dit blog schrijven we over de mogelijkheden voor (toer)langlaufen in Nederland met of zonder sneeuw. En in een blog met mooie beelden keken terug naar koude winterperiodes in het verleden. Prachtige inspiratie voor mooie toerlanglauftochten in Nederland!

Toerlanglaufen in Nederland

Langlaufen in Nederland
Winter op het Hulsthorsterzand.

Om de paar winters is het weer zover: ergens in Nederland valt een langlaufbaar pak sneeuw. Vaak is de sneeuw zó weg en moet je er snel bij zijn. Zorg dus dat je je skiuitrusting klaar hebt liggen! Bijvoorbeeld in de Vasa Shop kun je kopen of huren.

Komt er sneeuw en vorst aan? Je kunt natuurlijk gewoon de weersverwachting van het KNMI in de gaten houden, tot 14 dagen vooruit. Wil je je wat meer verdiepen in de kansen op winterweer, dan kun je je laten informeren door de wintersportweerman. Hij duidt de uitkomsten van de verschillende weermodellen. Dit wordt vaak wel technisch. En je moet zijn optimistische langetermijnvisie met een korreltje zout nemen.

Langlaufen in Nederland

Wanneer moet je je ski’s echt van de zolder halen? Een centimeter of 15 verse sneeuw heb je toch wel nodig voor serieus langlaufplezier, of een dunner laagje met oude sneeuw eronder. Het sneeuwdek kan van plaats tot plaats heel verschillend zijn. Kijk op deze pagina van het KNMI (kies Sneeuwdek en druk op Toon – de kaartjes worden in de loop van elke ochtend ververst en niet elke meting komt even laat door).

Waar ga je het beste heen? In het algemeen, ga naar een open gebied met zanderige bodem. In dichte bossen blijft een groot deel van de sneeuw op de bomen zelf liggen. Een prachtig gezicht, maar om te kunnen skiën moet je het spul onder je voeten hebben liggen! Een zanderige ondergrond is vriendelijk voor het belag van je ski’s en voor de zachtmetalen punten van je langlaufstokken. Bovendien heb je daar de ruimte om van kapotgelopen paden af te wijken. Een licht glooiend stuifzandgebied zorgt bovendien voor leuke afwisseling in de langlaufbeweging. Als het hard gewaaid heeft tijdens de sneeuwval, kun je juist beter naar een bosgebied gaan. De sneeuw ligt daar dan in een mooie laag op de bodem, en is niet weggewaaid.

Denk er eens aan met de trein op toerlanglauftocht te gaan: een aantal stations ligt op loopafstand van geschikte gebieden. Bijvoorbeeld in de Hollandse duinen, op de Veluwe (noord-, zuid- en zuidwestkant) en op de Utrechtse Heuvelrug. Jazeker: ski’s mag je gratis meenemen van de NS.

Wat voor ski’s doe je aan? Wij adviseren toerlanglaufski’s met schubben. Maar in de praktijk: grijp je kans in Nederland op alle langlauflatten die er zijn!

Denk eraan de juiste kleding en andere uitrusting mee te nemen voor de heersende weersomstandigheden, ook voor tijdens de pauze. De dagen zijn kort tijdens de Nederlandse winter, neem voor de zekerheid een hoofdlamp mee.

Langlaufen in de loipe

Bij voldoende sneeuw worden er op verschillende plekken in Nederland ook echte loipes gespoord.

De Veluwe is bijvoorbeeld een mooie plek om de latten onder te binden. Bij het Veluwe Transferium op de Posbank in Rhenen kun je dan ski’s huren om fantastische tochten te maken over bos en heide door het heuvelachtige terrein van de Veluwe Zoom. Ook Hotel de Vossenberg in Vierhouten is van oudsher een verzamelplaats voor langlaufers. Troll Nordic Sports trekt, bij voldoende sneeuw, een spoor op de Ginkelse hei, in de buurt van natuurcentrum Veluwe. Ook de Wilgenwaerd op de Sallandse Heuvelrug houdt de sneeuwverwachting nauwlettend in de gaten. Op de Utrechtse Heuvelrug werkt het Stichts Langlauf Team samen met Staatsbosbeheer aan het uitzetten van drie verschillende loipes.

Mocht er weer eens een dik pak sneeuw vallen, dan adviseren wij je om de websites zoals Langlaufpagina en Wintersport in de gaten te houden voor het actuele aanbod.

Langlaufen op de kunstbaan

Foto: Langlaufvereniging Gouda

In Nederland zijn drie kunstbanen waar je kunt (leren) langlaufen. Al deze banen worden beheerd door verenigingen, maar ook niet-leden kunnen gebruik maken van deze voorzieningen. Zo bieden ze cursussen aan, maar ook groepsuitjes en clinics.

Langlaufvereniging Gouda heeft 800 meter loipen, een baan voor skatingtechniek en een echte skihut. In Bergen (NH) heeft Skiclub Il Primo een loipe van 1.100 meter lang door het bos met makkelijke en moeilijke afdelingen.  Langlaufvereniging Bedaf uit Uden bevindt zich in de Bedafse bergen, een bosgebied met zandverstuivingen. Er is een kunstbaan, maar je kunt er ook skiën in de zandverstuiving. Na afloop kun je wat drinken in de Almhutte.

Tot slot kun je bij Polysport in Dieren een groepsuitje boeken waarbij langlaufen onderdeel is van het programma.

Rolskiën of skiken

Vasa Sport rolskicursus
Foto: Vasa Sport

Rolskiën en skiken zijn dé manier om in Nederland te langlaufen als er geen sneeuw is. Het Hollandse landschap is hiervoor perfect met al die mooie fietspaden, rustige wegen en schelpenpaden.

Rolskiën kun je zowel in de klassieke als in de vrije (skating) stijl doen. Over glad asfalt kun je heerlijke tochten maken en goed trainen. Rolski’s zijn ongeveer 60 cm lang en hebben aan de voor- en achterkant één wiel. Skiken is, doordat skikes zijn voorzien van luchtbanden, geschikt voor diverse soorten ondergrond, ook voor grind- en bospaden.

De Vasa Shop biedt diverse kennismakingslessen en cursussen aan. Voorzien van deskundig advies kun je er ook het benodigde materiaal kopen. Zij kunnen je goed uitleggen over welke materialen je nodig hebt en of je eventuele onderdelen van je sneeuw-uitrusting ook op de weg kunt gebruiken (zoals misschien je schoenen of stokken, afhankelijk van de bindingen en de stokpunten).

Verder kun je bij de verschillende langlaufverenigingen een rolskicursus volgen. Een vereniging bij jou in de buurt vind je via de website van Noordse Sporten.

Sporten met een slee

Pullka
Foto: PULLKA Natuurbeweegschool

Tijdens een toerlanglauftocht kun je een pulka, een slee, meenemen, om je spullen in te vervoeren. Het is minder belastend voor je lichaam dan het dragen van je spullen in een rugzak. De Haagse natuurbeweegschool Pullka biedt verschillende sportlessen aan waarbij ze gebruik maken van een slee. Je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt, afhankelijk van hoe zwaar je de slee belast. De vrijheid van het strand lijkt met een beetje fantasie vast op toerlanglaufen!

< Terug naar Overig Europa