Ongepland bivak

De hut betekent veiligheid, maar wat als je hem niet bereikt aan het eind van de dag? Denk na over deze mogelijkheid en wees erop voorbereid. Een denkbaar scenario is een blessure, verwonding of materiaalpech, waardoor je niet (snel genoeg) verder kunt. Misschien wordt je overvallen door een sneeuwstorm in een gebied waar geen informatie te verkrijgen is over het weer. Een overnachting buiten hoeft niet comfortabel te zijn, maar je moet hem kunnen doorstaan zonder onderkoeling of honger en bij het krieken van de dag weer verder kunnen. In de planningsfase zoek je uit welke schuilhutten er langs de route staan, en zorg je dat je er heen kunt navigeren, ook in slechte zichtomstandigheden.

Bothy bag

Een oplossing voor een ongeplande noodovernachting buiten de deur is het meenemen van een zogenaamde bothy of bothy bag (vindsekk in het Noors of Zweeds), een parachute-achtig zeiltje met een gat in de bodem. Met een sneeuwschep graaf je een kuil van een halve meter diep en vervolgens kruip je met je groepje in de bothy, en gaat zitten met je onderbenen in het gat en je zitvlak op de rand van de bothy. Eventueel ga je op je rugzak zitten voor extra isolatie. Binnen zit je uit de wind en loopt de temperatuur snel op tot rond het vriespunt. Je gebruikt een zitlap of je rugzak voor isolatie en je trekt veel droge kledinglagen aan om het zo warm mogelijk te houden. Je houdt je reddingsdeken bij de hand. Liggen gaat niet. Verder zorg je dat je genoeg snacks en warm water in een thermosfles bij je hebt om de nacht door te komen. Je oefent het gebruik van de bothy vooraf. Hoe zorg je dat hij niet wegwaait bij het uitpakken? Hoe groot moet de kuil in de sneeuw zijn?

Het meenemen van een bothy mag niet betekenen dat je op goed geluk in slechte omstandigheden op pad gaat, er rekening mee houdend dat je altijd in je bothy weg kunt kruipen als je de volgende hut niet haalt. Je kunt jezelf en je gezelschap onnodig in gevaar brengen én je rugzak is zwaarder omdat je een bothy bij je draagt.

Beschik je niet over een bothy bag, dan kun je in het geval van een gedwongen overnachting buiten de deur overgaan tot het graven van een sneeuwhol.


< Terug naar Risico’s en Veiligheid > Verder naar Inschakelen van de bergreddingsdienst