Øvre Dividal – Treriksröset

< Terug naar Lapland

De beschreven Noors-Zweeds-Finse grensregio is het gebied tussen het drielandenpunt in het noorden tot de weg E10 tussen Kiruna (Zweden) en Narvik (Noorwegen) in het zuiden. Ook de ertsspoorlijn volgt min of meer hetzelfde traject als de E10. Hierover rijden treinen van Stockholm naar Narvik, de Arctic Circle Train. Het is een spectaculair treintraject, vooral vanaf het Noors-Zweedse grensgebied. De zuidkant van de beschreven streek wordt gedomineerd door het enorme meer Torneträsk, in Zweden gelegen. Aan de zuidoever van dit meer bevindt zich enige beschaving, met dorpjes als Abisko (beschreven onder Abisko – Kebnekaisefjällen – Narvikfjellene) en Björkliden. In dit laatste plaatsje bevindt zich een treinstation, een hotel en een bescheiden winkeltje met etenswaren. Vanuit Björkliden heb je een fantastisch uitzicht op Lapporten, de poort van Lapland, een in Scandinavië erg bekend, karakteristiek silhouet van een gletsjerdal.

Ten noorden van het Torneträsk is de beschaving ver te zoeken en de Noorse grens nabij. Hier vind je een uitgestrekt, onbewoond hooggebergte met toppen tot boven de 1600 meter. Een groot deel van dit gebied ligt in Noorwegen en vormt het nationaal park Øvre Dividal. Naast kaal berglandschap met karakteristieke tafelbergen vind je in de diepere dalen uitgestrekte berkenbossen en op sommige plekken zelfs naaldbos. Ten westen van dit nationaal park begint het fjordengebied met zijn spaarzame bewoning. De meest toegankelijke ingang van de bergen vanuit het westen is bij het dorpje Innset, via een weg verbonden met de grotere plaats Setermoen, aan de noord-zuid hoofdroute E6, waar ook Narvik aan gelegen is. Verder noordelijk vormt de E8, een zijweg van de E6, een route van Noorwegen de grens over met Finland, tevens de noordelijke begrenzing van het beschreven gebied. Het eerste dorpje in Finland is Kilpisjärvi, het enige Finse bergdorp. In Kilpisjärvi vind je een jeugdherberg (Retkeilykeskus), enige kilometers vóór het eigenlijke dorpje, dat verder een hotel, grote supermarkt, truckersrestaurant en tankstation rijk is, en daarmee heb je Kilpisjärvi ook wel gehad.

Op een paar uur lopen naar het zuiden vanuit Kilpisjärvi vind je het drielandenpunt Noorwegen-Zweden-Finland, een onooglijke, geel geverfde betonnen cilinder in een meertje, dat omdat het een drielandenpunt is, een toeristische trekpleister is (op bescheiden Laplandse schaal). Het drielandenpunt staat in Scandinavië bekend als Treriksröset (Zweeds), Treriksrøysa (Noors) en Kolmen valtakunnan rajapyykki (Fins). Vanuit Kilpisjärvi kun je de bus pakken Finland in, maar ook naar de Noorse studentenstad Tromsø. Gelegen op een eiland in het Noorse fjordengebied is het verreweg de grootste stad in heel Noord-Scandinavië. Het heeft de bijnaam Parijs van het Noorden, wat schromelijk overdreven is, maar je vindt er wel voorzieningen die zijn weerga niet kennen in het noorden: een winkelcentrum, koffietentjes en vele restaurants.

In de bergen vind je een reeks van hutten die een doorgaande toerlanglauftocht door dit gebied mogelijk maakt. De meeste van deze hutten bevinden zich in Noorwegen. Ook de meest noordelijke Zweedse hut, Pältsa, en een Finse hut bevinden zich in deze streek. Voedsel vind je nergens in de hutten en soms zijn de afstanden tussen de hutten over een veilige winterroute fors. Het Noorse deel is niet voorzien van routemarkeringen. Daarmee is dit geen streek voor beginnende toerlanglaufers.


Tochtmogelijkheden


Meer informatie

< Terug naar Lapland