Pech onderweg en EHBBO

Reparatiemateriaal

Als spullen verslijten of kapotgaan onderweg is dat niet handig. In de eerste plaats wil je zoiets voorkomen door materialen van voldoende kwaliteit mee te nemen (of te huren) die nog wel een tijdje meekunnen. In de tweede plaats wil je bepaalde zaken kunnen repareren. Neem hiervoor een setje met reparatiemateriaal mee voor zover dit kleine, lichtgewicht spullen zijn. Denk aan naald en draad, ducttape, tiewraps, spanbanden, een tubetje lijm en reparatiemateriaal voor goretex. Een multitool kan erg handig zijn voor reparaties aan ski’s of pulka.

Reservemateriaal

Daarnaast kun je overwegen om reservemateriaal mee te nemen om belangrijke, lastig te repareren zaken te desgewenst te vervangen. Hoe groter het gezelschap waarmee je op pad gaat, hoe meer reservemateriaal je meeneemt. Je kunt het extra gewicht verdelen over meer mensen, maar de kans dat er iets kapot zal gaan is ook groter. Denk aan een wandelstok met winterteller, een set sneeuwschoenen ter vervanging van kapotte ski’s of bindingen, veters, reserve-heupgesp voor een rugzak, reserve pulka-onderdelen. Beperk de hoeveelheid reservemateriaal tot een minimum; het verschil in theorie en praktijk is hier dat er in de praktijk andere dingen kapot gaan dan je in theorie had bedacht.

EHBBO

Ook (kleine) verwondingen, blaren, blessures en andere fysieke ongemakken wil je in de eerste plaats voorkomen door oplettendheid en een goede voorbereiding. Klassiek zijn de blaren die je krijgt van nieuwe, slecht ingelopen schoenen, of huurschoenen. Deze kun je goeddeels voorkomen door je voeten vooraf in te tapen en je schoenen, sokken en voeten na iedere loopdag goed te drogen. Krijg je onderweg een gevoelig plekje op je voeten, reageer daar dan op voordat het een blaar geworden is, en dat kan al heel snel zijn. Onderweg krijg je te maken met strenge vorst, vuur, gloeiende kachels, kokend water, scherpe messen en bijlen. Dat je daarmee voorzichtig omgaat lijkt vanzelfsprekend, maar is soms lastiger dan je denkt in een chaotische, volle hut. Voor het geval het mis gaat neem je een kleine, zorgvuldig samengestelde EHBBO-set mee (Eerste Hulp Bij Bergsport Ongelukken). Denk aan pijnstillers, onsmettingsmiddel, diverse verbandmiddelen, sporttape, pleisters, een pincet. Zorg ook dat je de medische basiskennis in huis hebt om de EHBO-middelen te gebruiken en zaken als bevriezing, onderkoeling, sneeuwblindheid, verstuiking/verzwikking en botbreuk te diagnosticeren en voor zover mogelijk, te behandelen. Er bestaan cursussen op het gebied van EHBBO.


< Terug naar Risico’s en Veiligheid > Verder naar Timeout