Reinheimen

< Terug naar Zuid-Noorwegen

Reinheimen is een vrijwel boomloos hooggebergte. In het noorden wordt het door het Romsdal gescheiden van Dovrefjell, in het zuiden vormt het Ottadal  de grens met Breheimen en Jotunheimen en in het oosten scheidt het Gutbrandsdal Reinheimen van Rondane. Het spectaculaire fjordengebied van de Sunnmørsalpane vormt de westelijke grens – dat is met zijn steile wanden en diepe, nauwe dalen geen toerlanglaufterrein. In het noordwesten van Reinheimen, op de grens met Sunnmøre, vind je de beroemde toeristische pasweg Trollstigen.

Het nationaal park Reinheimen beslaat een groot deel van het berggebied. De bergen zijn hier vrij gebleven van grootschalig menselijk ingrijpen en bevatten nog relatief ongeschonden ecosystemen. Het grootste roofdier dat voorkomt is de veelvraat. Bijzonder is dat hier een populatie van ca. 2000 wilde rendieren leeft die afstamt van tamme rendieren. Op deze dieren wordt sinds mensenheugenis gejaagd: er zijn (pre)historische rendiervangplekken te vinden in het nationaal park. Om de rendieren niet te verstoren zijn er slechts weinig toeristische voorzieningen aangelegd in Reinheimen. Het is vergeleken met de omringende gebieden daarom een weinig populaire bestemming.

Er is een aantal toppen van rond 2000 meter te vinden in Reinheimen; de hoogste is de Gråhø (2014 meter), centraal in het gebied. Het oostelijke deel van Reinheimen kenmerkt zich door afgeronde bergtoppen, glooiende hellingen en hoogvlakten. Tafjordfjella, in het westen, is een overgangsgebied naar de fjorden. De toppen worden spitser, de wanden steiler, de dalen smaller, de rivieren onstuimiger. In het gebied bevindt zich een aantal kleine gletsjers. In Tafjordfjella, aan de randen van het nationaal park of net erbuiten, bevinden zich de meeste hutten. Deze hutten zijn daar waar toerlanglaufen mogelijk is, verbonden door gemarkeerde winterroutes.


Tochtmogelijkheid


Meer informatie

< Terug naar Zuid-Noorwegen >Verder naar Hardangervidda