Reuzengebergte

< Terug naar Overig Europa

Niveau: **

Aantal dagen: 6

Het Reuzengebergte wordt ook wel het kleinste hooggebergte van Europa genoemd. Gelegen op de grens van Tsjechië en Polen biedt het, relatief dichtbij huis, de mogelijkheid voor een mooie zesdaagse toerlanglauftocht. Zie ook de blog met verslag van onze tocht in het Reuzengebergte.

Over het gebied

Het Reuzengebergte (Krkonose in het Tsjechisch) is een relatief klein berggebied, het meet ca. 40 km van oost naar west en 20 km van noord naar zuid. De meeste toppen liggen zo rond de 1.400 meter. De Sněžka, de Sneeuwkop, is met 1.602 meter het hoogtepunt van het gebied. Sněžka is een toepasselijke naam, het gebied vangt in de winter veel sneeuw; alle wolken botsen tegen deze hoge bergrug aan. Terwijl het omliggende landschap groen is, ligt in het Reuzengebergte een dik pak sneeuw. De boomgrens in het Reuzengebergte ligt lager dan in de Alpen, op zo’n 1.200 meter kom je in open terrein. De hoofdkam van het Reuzengebergte ligt grotendeels boven de boomgrens, waardoor je bij goed weer prachtig uitzicht over de omgeving hebt. Vooral aan de Poolse kant heb je ver uitzicht over de omliggende Poolse en Duitse laagvlakte. Grote delen van het Reuzengebergte zijn aangemerkt als nationaal park waar o.a. de lynx leeft.

Hoofdkam en Magistrála

Ten zuiden van de hoofdkam loopt de Krkonosšká Magistrála, een langlaufroute van ca. 70 kilometer die zich door het gebied slingert. De route begint in Harrachov en loopt via het dorpje Špindlerův Mlýn naar Žacléř in het oosten. Naast deze route is er in het gebied nog ca. 500 kilometer aan gespoorde langlaufroutes beschikbaar. Over de hoofdkam lopen echter geen gespoorde routes, maar de route is wel uitstekend gemarkeerd met palen.

Beste tijd

Het Reuzengebergte is een sneeuwzeker gebied; zelfs in de extreem warme winter van 2020 konden we de hele beschreven tocht op de ski afleggen. Waarschijnlijk is februari de beste maand, waarbij je van eind december tot in maart kans hebt op voldoende sneeuw.

Klimaat

Er kunnen grote verschillen zijn in de (beleefde) temperatuur tussen het dal en de toppen van het Reuzengebergte. Terwijl het in de beschutte dalen dooit, heerst op de toppen een ruig klimaat met harde wind en verse sneeuw. Het zicht kan hier zeer slecht zijn en de (gevoels-) temperatuur kan hier ver onder het vriespunt liggen. Het gebied heeft wisselende sneeuwomstandigheden, van poedersneeuw, tot dooisneeuw tot keiharde ijsplaten.

Voorzieningen

In het gebied liggen vele bouda’s, traditionele berghutten die oorspronkelijk voor herders bedoeld waren. De hutten bieden charmante maar eenvoudige mogelijkheden voor overnachting en maaltijden. Het eten is traditioneel; zuurkoolsoep, aardappels, schnitzels en pannenkoeken. Voor vegetariërs is de keuze beperkt; gefrituurde kaasplak en patat is het meest voorkomende gerecht. In de hutten spreekt men Tsjechisch en vaak ook Duits. Betalen moet met contant geld. Wij hadden alle hutten vooraf gereserveerd, zeker bij de hutten in de nabijheid van de wintersportdorpjes Harrachov, Pec pod Sněžkou en Špindlerův Mlýn is dat geen overbodige luxe. Door de aanwezige voorzieningen is het, behalve de noodzakelijke snacks voor onderweg, niet nodig om eten mee te nemen in de rugzak.

Tussen de bouda’s vind je ook kleine, primitieve schuilhutten, veelal zonder deur. Deze kunnen worden gebruikt om uit de wind te pauzeren.

Langlaufervaring en -materiaal

De tocht over de kam is geschikt voor ervaren toerlanglaufers. De sneeuw kan ijzig zijn en het weer en de boompjes zorgen voor veel windruggetjes. Daarnaast bevat de tocht enkele steilere klimmen en afdalingen. Dagtemperaturen boven nul zijn gebruikelijk. We raden voor dit gebied daarom toerlanglaufski’s aan met schubben (nowax) met veel grip en enige taillering voor het kunnen maken van bochten. Ook stijgvellen behoren in de uitrusting te zitten, bijvoorbeeld om een stuk langs een skipiste omhoog te kunnen lopen. Schubbenski’s en stijgvellen zijn in Nederland te koop in de winkel van Vasa Sport, de Vasashop. Navigatie onderweg is, ook in dichte mist, geen groot probleem voor wie kan kaartlezen. Er is overal, ook buiten de loipe, uitstekende markering aanwezig. Het kan hard waaien op de hoofdkam; neem daarom voor je veiligheid een lichtgewicht shelter (bothy bag, vindsekk) mee.

De tocht op hoofdlijnen

In februari 2020 maakten wij hier een tocht die startte in het dorpje Harrachov in Tsjechië, op ca. 900 km rijden vanaf Utrecht. Harrachov is ook met de trein bereikbaar. Vanaf Harrachov klim je de eerste dag naar de hoofdkam. Daarna volg je twee dagen de hoofdkam in oostelijke richting via de Spindlerpas naar de Jelenka Bouda. Hierbij passeer je ook de hoogste top van het gebied, de Sněžka. De vierde dag daal je vanaf de Jelenka Bouda af naar het dorpje Pec pod Sněžkou. Daarna volg je twee dagen de Krkonosšká Magistrála, een deels gespoorde langlaufroute die je naar Harrachov terug brengt.


Kaarten

  • Galileos Karkonosze 1:25.000

< Terug naar Overig Europa