Schubbenski’s

< Terug naar Toerlanglaufski’s en andere uitrusting > Verder naar Stijgvellen

Foto: Saar Langelaan

Schubbenski’s zijn toerlanglaufski’s waarvan het belag op het afzetgedeelte niet glad is, maar voorzien is van een patroon dat lijkt op schubben. Dit patroon vreet zich in de sneeuw tijdens de afzetfase en zorgt zo voor grip. Tijdens de glijfase wordt het schubbengedeelte weinig belast en zullen de schubben de sneeuw niet of nauwelijks beroeren.

Schubbenski’s worden ook wel no-waxski’s genoemd, maar dit is een misleidende term. Ook schubbenski’s hebben onderhoud nodig. Ze dienen van tijd tot tijd voorzien te worden van glijwax (net als waxski’s, op het glijgedeelte) en schubbenspray (op het afzetgedeelte). Schubbenspray is een vloeistof die je opbrengt en uitsmeert. Hiermee vorm je een waterafstotende laag op je schubben, waardoor warme sneeuw niet blijft plakken op je ski’s (als sneeuw op je afzetgedeelte blijft plakken verlies je al snel alle glijvermogen). Als alternatief voor schubbenspray kun je op je afzetgedeelte ook glijwax gebruiken, dat hetzelfde effect heeft.

Goed aangemeten schubbenski’s geven veel grip in uiteenlopende omstandigheden, ook bij smeltende sneeuw. Bovendien hoeft je niet na te denken over de soort wax die je bij de omstandigheden van dat moment nodig hebt en je hoeft geen afzetwax aan te brengen. Daarmee zijn schubbenski’s eenvoudig in gebruik. Een nadeel ten opzichte van waxski’s is dat schubbenski’s bij goede omstandigheden (die in Scandinavië vaak heersen) meer weerstand geven dan goed gewaxte ski’s, en je snelheid dus gemiddeld lager zal zijn.

Wij raden het gebruik van schubbenski’s in deze gevallen aan:

  • als je een beginner bent;
  • als je een tocht maakt in Midden-Europa, waar de omstandigheden op één dag variabel kunnen zijn;
  • als je een tocht maakt laat in het seizoen, wanneer de temperatuur overdag boven nul is;
  • als je met anderen op pad gaat die schubbenski’s gebruiken;
  • als je van gemak houdt.

Overigens zijn goed aangemeten schubbenski’s in alle gevallen een prima keuze, ook voor tochten in Scandinavië. Bij huur ter plekke in Scandinavië zijn schubbenski’s vaak niet beschikbaar.


< Terug naar Toerlanglaufski’s en andere uitrusting> Verder naar Stijgvellen