Toerlanglaufschoenen

< Terug naar Toerlanglaufski’s en andere uitrusting > Verder naar Toerlanglaufstokken

Toerlanglaufschoenen zijn te vergelijken met stevige, hoge bergwandelschoenen die goed geïsoleerd zijn. Ze kunnen gemaakt zijn van leer, goretex of een kunststof materiaal. Uitsluitend de neus van de schoen is met een scharnierende binding bevestigd aan de ski. De controle op je ski’s is bij het toerlanglaufen minder goed dan bij het alpine skiën of toerskiën. Dit komt doordat je alleen met de neus van de schoen vastzit op de ski en doordat de schoen flexibel is. De flexibiliteit van de schoen biedt daarentegen wel comfort voor de voet en staat toe dat je je voet goed kunt afwikkelen. Controle en comfort vormen een spanningsveld; de schoen moet niet tè slap zijn.

De schoen moet lekker zitten. Pasvorm is belangrijk en de keuze voor de mate van stevigheid van de schoen is persoonlijk. Kies de juiste maat.: een te kleine schoen kan je voet gaan afklemmen, met pijnlijke, koude voeten als gevolg. In een te grote schoen heb je minder controle en bovendien gaat je voet schuiven tijdens het lopen. Dit resulteert in blaren, die zeer pijnlijk kunnen zijn tijdens het toerlanglaufen. Enkele tips:

  • Een goed uitgangspunt voor de schoenmaat is één maat groter dan je normale maat.
  • Als je schoenen gaat passen, doe dat dan in de sokken die je aan denkt te trekken tijdens de tocht (bv. een dunne thermosok en een dikke skisok erover).
  • Pas je schoenen niet in de ochtend, want dan zijn je voeten kleiner.
  • Loop nieuwe schoenen voor de tocht goed in, bv. door ze binnenshuis te dragen of er wandelingen mee te maken op een zachte ondergrond (om de pin van de binding te beschermen).
  • Voorkom blaren: tape je voeten af met sporttape bij gebruik van nieuwe schoenen of huurschoenen, bijvoorbeeld rondom de hielen.

Toerlanglaufbindingen

Een toerlanglaufschoen past middels een systeem in de zool in een specifiek type binding. Er zijn verschillende soorten toerlanglaufbindingen:

  • New Nordic Norm Back Country (NNN BC), een algemeen gebruikt systeem. Een bekend merk is Rottefella. Een pin in de neus van de schoen wordt vastgeklemd in de binding en twee groeven in de schoenzool passen op de plaat van de binding. Er zijn verschillende varianten die onderling uitwisselbaar zijn. Er zijn veel schoenen verkrijgbaar voor het NNN BC systeem. NNN BC is niet uitwisselbaar met het NNN systeem voor langlaufen in de loipe.
  • Salomon Nordic System Back Country (SNS BC, ook XAdv genoemd), een met NNN BC vergelijkbaar systeem maar niet onderling uitwisselbaar. Ook niet uitwisselbaar met de SNS systemen voor langlaufen in de loipe. De schoen is met een pin in de neus verbonden met de ski en een enkele groef in de zool past op de bindingsplaat. Alleen Salomon toerlanglaufschoenen gebruiken het SNS BC systeem, wat de keuze beperkt maakt. Wij hebben begrepen dat Salomon is gestopt met de produktie van het SNS BC systeem, maar je zou het kunnen aantreffen bij huur van ski’s en schoenen.
  • Driepuntsbinding van Rottefella (ook wel 75mm Nordic Norm (NN) genaamd of gewoon “Rottefella-binding”). De schoenzool steekt enkele centimeters naar voren uit en bevat drie uitsparingen. Met een klem met drie pinnen zet je de schoen vast op de ski. Het is een eenvoudig, ouderwets systeem dat lang de standaard is geweest en nog steeds in gebruik is.
  • Telemarkbinding, een driepuntsbinding die is uitgerust met een kabel die om de schoenzool wordt geklemd. Deze zwaar uitgevoerde variant geeft veel controle bij afdalingen, maar is voor de beschreven tochten overkill.

< Terug naar Toerlanglaufski’s en andere uitrusting > Verder naar Toerlanglaufstokken