Paklijst

Ter voorbereiding van je toerlanglauftocht maak je een paklijst. Dit is een volledige opsomming van alles dat je meeneemt. Het maken van een dergelijke paklijst is de beste manier om te zorgen dat alle noodzakelijke spullen mee op reis gaan en alles wat overbodig is, thuisblijft.

Bijgaande paklijst kun je als basis gebruiken en aanpassen/aanvullen aan je eigen wensen en de tocht die je gaat maken. Met je tochtgenoten neem je de paklijst door en maak je afspraken over wat verplichte items zijn, wat optionele items zijn, wie welke gemeenschappelijke items meeneemt en wat er niet mee gaat. Deze afspraken leg je ook vast, in deze voorbeeldpaklijst gebeurt dat in de extra kolommen .

Naast dat je goede spullen bij je hebt, is het ook belangrijk dat je alles makkelijk kunt vinden wanneer je het nodig hebt. Geef daarom al je spullen een vast en handig plekje in je tas. Uiteraard pak je alles waterdicht verpakt in. Kortom, zorg dat je je zaken op orde hebt!

Deze paklijst is gebaseerd op onze ervaringen bij het maken van toerlanglauftochten. Gebruik je eigen ervaring en gezond verstand om je eigen paklijst te maken. Per thema zullen we wat van onze “tips & tricks” met je delen.

Download hier de paklijst van toerlanglauftochten.nl.

Langlaufen / materiaal

Thuis prepareer je je ski’s met glijwax en een basislaag met afzetwax. De glijwax werk je onderweg dagelijks bij met glijwax uit een tube. Daar zijn tegenwoordig ook biologisch afbreekbare varianten van, bijvoorbeeld van het merk Holmenkol.

De afzetwax moet een tot drie keer per dag worden bijgewerkt, afhankelijk van de sneeuwcondities. Het is handig als iedereen een persoonlijk waxkurkje meeneemt, zodat je tegelijkertijd kunt waxen. In de praktijk gebruiken wij meestal blauw extra wax, dus die nemen we per persoon mee. Wax die je minder verwacht te gebruiken, zoals rode wax, kun je gemeenschappelijk meenemen.

Wij gebruiken geen klister tijdens onze toerlanglauftochten, omdat het lastig is om onderweg aan te brengen en te verwijderen. In plaats daarvan gebruiken we korte stijgvellen zoals intelligrip van Madshus.

Je sneeuwschep gebruik je om een beschutte pauzeplek te graven of om de ingesneeuwde hut uit te graven.

Op de pagina toerlanglaufski’s lees je meer over welke ski’s en toebehoren je nodig hebt voor een toerlanglauftocht.

Navigeren

Zorg ervoor dat je meerdere navigatie-middelen hebt, zodat je een alternatief hebt als er een probleem is met een van je middelen. Dus zorg voor een extra kompas, een tweede kaart en/of gps.

Gewone batterijen zijn niet geschikt om bij extreme kou te gebruiken omdat ze snel leeg zijn. Lithium en eneloop batterijen functioneren wel in koude omstandigheden.

In de hut

Wat je precies nodig hebt in de hut, hangt af van welk soort hutten je gebruik maakt. Op de pagina huttenleven kun je hier meer over lezen.

Pantoffels / dikke sokken hebben als voordeel dat ze licht van gewicht zijn. Crocs en lichtgewicht gympen hebben als voordeel dat ze een rubberen zool hebben, waardoor je minder last hebt van nattigheid (gesmolten sneeuw) op de grond.

Kleding

Traditioneel wordt in de buitensport met het drie lagen systeem gewerkt: een thermolaag op de huid, een warme laag en als buitenste laag een wind- en waterdichte laag. Soms wordt daar een vierde werklaag aan toegevoegd.

Je moet jezelf in alle omstandigheden warm en droog kunnen houden: bij relatief warm en zonnig weer, extreme kou, storm, (natte) sneeuw, regen, tijdens lopen, pauzes, een lang (onvrijwillig) oponthoud en in de hut. In extreem weer moet je je hele lichaam, dus ook je hele gezicht, kunnen bedekken. Dunne, luchtige kleding is juist belangrijk als je bij zonnig weer bezweet dreigt te raken.

Toerlanglaufen is een inspannende activiteit. Je zult daarom plezier hebben van ademende materialen. Wij vinden het daarom prettig om een softshell als werklaag te gebruiken, ook omdat het materiaal een beetje elastisch is. In de sneeuw is een softshell meestal voldoende als buitenste laag. Pas wanneer het regent, er natte sneeuw valt of je buitenlaag 100% winddicht moet zijn, dragen we een hardshell.

Je kunt ook slim combineren met meerdere dunne laagjes, in plaats van één dikke laag. Ook kun je gebruikmaken van halve laagjes, zoals een bodywarmer, armstukken, polswarmers of een shirt met korte mouwen.

langlaufen in noorwegenBij aankomst in een (ijskoude) hut stop je met actief zijn en koel je af. Je moet dus een droge set (thermo-)kleding kunnen aantrekken, inclusief sokken. Door slim te combineren met (schone) reserve/extra/stads/reis/slaapkleding kun je de totale hoeveelheid kleding minimaal houden.

Als je kleding nat is geworden (bijvoorbeeld door zweet of gesmolten sneeuw), grijp dan elk moment aan om deze te drogen: een pauze in de zon, ophangen in de buurt van de kachel. Dit geldt zeker ook voor je schoenen!

Noodgevallen, reserve

Wij nemen per persoon een aluminium reddingsdekentje mee. Het is goedkoop en lichtgewicht, en geeft veel warmte wanneer je het nodig hebt. De overige items zijn voor ons gemeenschappelijke items.

Of je sneeuwschoenen en extra stokken meeneemt is aan jou. Wij nemen ze mee als we een tocht maken door zeer afgelegen gebieden. Maar bedenk, ook in minder afgelegen gebieden kun je pech hebben. De winterse omstandigheden maken dat je goed voorbereid moet zijn op dergelijke pech.

Met een bothy bag (ook genaamd bothy of vindsekk) of bivakzak zorg je ervoor dat je in voorkomende gevallen altijd een beschutte plek kunt creëren voor jezelf.

Lees ook de informatie op de pagina over risico’s en veiligheid.

Toiletartikelen

Bij drogisterij Lush verkopen ze handige “shampoo-bars”: shampoo verpakt als stuk zeep. Ook hebben ze tandpasta-poeder, dat is lichter dan een tube tandpasta.

Koken, eten en drinken

Je mok en lepel/spork heb je nodig als je noodles wilt eten als lunch. Anders kun je ze thuis laten. Wij lunchen onderweg meestal met hartkeks die we vanuit Nederland meenemen.

De informatie op de pagina eten onderweg helpt je op weg met het maken van een plan voor hoe je het gaat doen met het eten op je tocht.

Overig

In berghutten is geen elektra aanwezig. In de kou zullen je batterijen en accu’s bovendien eerder leeg zijn.  Zorg daarom voor voldoende extra accu’s voor je elektrische apparatuur. Het helpt als je ze onderweg warm houdt op je lichaam.

Pasjes / papieren / waardevolle spullen

De hoeveelheid contant geld kun je beperken door vooraf uit te zoeken hoe je kunt betalen in de hutten. In Zweden kun je soms vooruit betalen via internet. In Noorwegen kun je een formulier met je creditcard-gegevens invullen, dan wordt het later van je rekening afgeschreven.

EHBBO-doos

EHBBO staat voor Eerste Hulp Bij Bergsport Ongelukken. Check van te voren de houdbaarheidsdatum van alle items. Ook van zaken als verband kan de houdbaarheidsdatum zijn verlopen.

Reparatieset wintertocht hut

Onze ervaring is dat je met deze items en een beetje improvisatie een hoop reparaties kunt uitvoeren.

Reparatieset voor pulka

Welke items je precies meeneemt is uiteraard ook afhankelijk van het type pulka dat je gebruikt, met welke schroeven, moeren en andere onderdelen jouw pulka is geconstrueerd.

< Terug naar Toerlanglaufski’s > Verder naar Routeplanning & Navigatie