Risico’s en Veiligheid

Er zijn hele boeken volgeschreven over de risico’s van diverse vormen van buitensport in de bergen, zoals Handboek Alpiene Gevaren, voor klimmers, toerskiërs en wandelaars, Robert Steenmeijer, ISBN 90 4390 544 5 (uitverkocht, alleen tweedehands verkrijgbaar).

Berggevaren worden traditioneel ingedeeld in twee categorieën: subjectieve gevaren en objectieve gevaren.

  • Subjectieve gevaren zijn te herleiden tot de bergsporter zelf, bv. een gebrek aan kennis op een relevant gebied, uitrusting vergeten mee te nemen en een heel belangrijke: zelfoverschatting.
  • Objectieve gevaren zijn inherent aan het gebied en het klimaat waar we ons in begeven.

Veel gevaren die objectief lijken, zijn bij nadere beschouwing eigenlijk subjectief. Onderkoeling ten gevolge van het lopen in een sneeuwstorm lijkt een objectief gevaar. Maar als je je gedwongen voelde er in slecht weer op uit te trekken naar de volgende hut omdat je haast had om je vlucht terug naar huis te halen, was je tochtplanning wellicht te krap. Had je jezelf overschat tijdens het plannen van de tocht?

Een heel goed uitgangspunt voor het omgaan met risico’s tijdens bergtochten wordt samengevat in The Mountain Code van de Noorse DNT. Hieronder werken we een aantal zaken uit om rekening mee te houden, gebaseerd op onze eigen ervaringen en onze ideeën over veilig toerlanglaufen.

Verder is dit blog over het Anarisongeval interessant. Je leest onder andere wat dit drama heeft veranderd voor de veiligheid in de Zweedse bergen.

Het boeken van een toerlanglauftocht met gids neemt je veel verantwoordelijkheid op het gebied van risico’s en veiligheid uit handen.

< Terug naar Routeplanning & Navigatie > Verder naar Eten onderweg