Waxski’s

< Terug naar Toerlanglaufski’s en andere uitrusting > Verder naar Schubbenski’s

Waxski’s zijn toerlanglaufski’s waarvan het gehele belag glad is. Het afzetgedeelte dient te worden voorzien van afzetwax (ook wel kickwax genoemd) om grip te krijgen (afzetwax wordt verderop besproken). Er is een aantal lagen wax nodig per dag die je vóór vertrek en ook gedurende de dag zult aanbrengen. Het bijhouden van de waxlaag is dus wel iets wat je aandacht vraagt en je merkt het onmiddellijk als je dit niet goed doet.

Het precieze begin en eind van het afzetgedeelte is per ski verschillend voor eenieder en je dient dit bij aanschaf door een expert te laten inmeten en op de zijkant van je ski laten markeren. Ruwweg is het afzetgebied het deel van het belag vanaf je hiel tot een halve meter daarvoor.

Goed aangemeten waxski’s die goed gewaxt zijn bieden voldoende grip en bovendien een optimale glijervaring. De hardwax die wij aanbevelen functioneert tot het dooipunt, daarboven zul je moeten overgaan op het gebruik van  korte vellen (verderop beschreven).

Wij raden het gebruik van waxski’s aan in deze gevallen:

  • als je de waxtechniek beheerst, of bereid bent deze te leren van ervaren tochtgenoten;
  • als je ervan geniet optimaal te glijden;
  • als je met anderen op pad gaat die waxski’s gebruiken, zodat de snelheidsverschillen niet onnodig groot worden;
  • als je een tocht maakt in Scandinavië in een periode dat de kans op dooi klein is.

Als je in Scandinavië toerlanglaufski’s huurt, zul je in het algemeen waxski’s krijgen. Zorg in dat geval dat je de waxtechniek beheerst en waxmaterialen aanschaft.

Korte vellen

Bij gebruik van waxski’s raden we (naast lange stijgvellen) ook korte vellen aan. Bekende korte vellen zijn Intelligrip van Madshus. Korte vellen bedekken min of meer het afzetgedeelte van de ski met een vel. Korte vellen geven meer grip dan wax en zijn met name handig bij temperaturen boven nul, wanneer hardwax hoegenaamd geen grip meer biedt. Je kunt een waxski ook standaard voorzien van korte vellen, waarmee je de eigenschappen van een schubbenski benadert. Smeer er in dat geval geen afzetwax op om de lijm van het vel schoon te houden.

Waxski’s met vellen

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van toerlanglaufski’s zijn waxski’s met bijpassende vellen. Zo’n ski combineert het beste van twee werelden. Het is een normale waxski met aan de onderkant kleine uitsparingen waar je eenvoudig een bijpassend kort vel in kunt bevestigen. Afhankelijk van de omstandigheden op je tocht kun je kiezen voor het gebruik van wax of het gebruik van korte vellen. Deze soort ski’s is veelzijdiger (en eenvoudiger in gebruik) dan een pure waxski en heeft bij gebruik van het vel betere glijeigenschappen dan een schubbenski.

Afzetwax

Wij adviseren het gebruik van zogenaamde hardwax, een soort hard vet dat in de vorm van kleine “sticks” te koop is in een aantal verschillende soorten, die met een kleur worden aangeduid. Een bekend merk is Swix. Afhankelijk van de omstandigheden (met name temperatuur) breng je een andere “kleur” wax aan. Ook zit er een opbouw in de kleuren van koud naar warm. Het is noodzakelijk om een aantal lagen wax aan te brengen om de dag door te komen. De “koudste” wax die we adviseren is groen. Dit is altijd je basislaag op een “kaal” afzetgedeelte. Hierop breng je één of meerdere lagen blauw extra op. Dit is voldoende bij mooi, koud weer (ca. -10°C). Is het veel warmer dan dat, dan breng je bovenop het blauw nog één of meerdere lagen violet special aan. Dit is afdoende voor omstandigheden tot net onder nul. Als het rond het vriespunt is, kun je kiezen voor één of meer lagen rood special wax daarop. Heb je geen rode wax, dan gebruik je korte vellen.

Voor het uitsmeren van de waxlaag heb je een waxkurkje nodig. Voor het provisorisch verwijderen van een warme waxlaag die moet worden vervangen door een koudere, gebruik je een speciaal schrapertje.

Klister

Om grip te krijgen met waxski’s in dooiomstandigheden wordt (als alternatief voor korte vellen) ook wel klister gebruikt. Klister is een zeer plakkerige pasta die je op je waxgedeelte kunt smeren in plaats van hardwax. Klister kun je alleen met een chemisch middel goed verwijderen en heeft de neiging overal aan te gaan plakken. Wij raden het gebruik van klister tijdens het maken van toerlanglauftochten af.

 


< Terug naar Toerlanglaufski’s en andere uitrusting > Verder naar Schubbenski’s