Winterkamperen

Winterkamperen is iets voor fijnproevers. Het is de ultieme manier om de winterse Scandinavische bergwereld te beleven, ver weg van de beschaving, volledig op jezelf aangewezen. Het is de enige optie om de ruige en afgelegen gebieden in het hoge noorden te verkennen die niet zijn voorzien van een netwerk van hutten. Winterkamperen in Lapland, aan de rand van het Noordpoolgebied, is een uitdaging voor je lichaam, je uitrusting en je geest.

Ultieme vrijheid

Vierentwintig uur per dag leef je op de sneeuw en in de kou; een op zich vijandige wereld waaraan je je moet aanpassen. Als dat lukt, ervaar je de ultieme vrijheid om te gaan en te staan waar je wil, want dat is wat de stevige, alom tegenwoordige sneeuwlaag je biedt. Pas als je een ervaren zomerkampeerder bent, kun je de stap naar winterkamperen zetten. Maar dan ben je er nog niet, je zult grotendeels opnieuw moeten kennismaken met je materiaal en het kamperen. Je hebt een grotere (en wellicht degelijkere) tent nodig, een geïsoleerde slaapmat, een winterslaapzak, ja, zelfs andere haringen. Een kampeeruitrusting en maaltijden voor een paar weken wegen enkele tientallen kilo’s: een pulka wordt noodzakelijk om al je spullen in te vervoeren (op zijn minst één pulka per twee personen).

Nieuwe technieken

Je blijkt je ski’s als extra stevige tentharing te kunnen gebruiken en met je sneeuwschep een flinke kuil in je buitentent te kunnen graven, zodat je kunt zitten met je benen omlaag en veel meer ruimte hebt. Met blokken sneeuw kun je een muurtje bouwen dat als windscherm kan fungeren. Probeer dat maar eens in de zomer! Zijn je schoenen eigenlijk ruim genoeg voor de extra sokken die je nodig hebt om je voeten rond het kamp warm te houden, en je brander smelt zich een weg door de sneeuw heen als je hem aansteekt en geen extra maatregelen neemt. Je slaapzak moet zo droog mogelijk blijven gedurende de nacht, dus je mag er zelfs niet in ademen. Hoe kun je een tent opzetten in een dikke laag verse poeder? Er zijn ontzettend veel nieuwe tips en truuks die je jezelf eigen moeten maken.

Eerst oefenen

Lees eens een boek over winterkamperen, maar besef dat je winterkamperen niet uit een boek kunt leren. Ga op stap met een ervaren persoon die je wegwijs kan maken, of volg een cursus. Probeer het zelfstandig winterkamperen eerst eens uit op een lang weekend in een besneeuwd middengebergte in de buurt van Nederland, waar de bewoonde wereld dichterbij is in geval van nood en de omstandigheden milder zijn. Hoewel milder? Grote kou kan ook de vriend zijn van de winterkampeerder. Omstandigheden rond het nulpunt zijn het minst comfortabel, omdat alles nat wordt. Winterkamperen in Scandinavië doe je daarom het best niet te laat in het seizoen. Maart is het een hele mooie maand om van deze ultieme vrijheid te genieten.

Op deze site staan winterkampeertochten beschreven in Sarek en Padjelanta.

Meer weten over winterkamperen?


< Terug naar Eten onderweg