Zuid-Noorwegen

< Terug naar Gebieden

Met Zuid-Noorwegen bedoelen we het deel van Noorwegen ten zuiden van Trondheim. Het is een uitgestrekt en gevarieerd gebied. Superlatieven schieten tekort om het te beschrijven en alle langlaufmogelijkheden opsommen is schier ondoenlijk. Al wonen de meeste Noren in dit deel van het land, het grootste deel bestaat uit uitgestrekte, onbewoonde gebieden met bergen en bos waar het uitstekend toerlanglaufen is. De DNT heeft een uitgebreid huttennetwerk opgezet dat een groot aantal berggebieden omvat. Dit deel van Noorwegen is de bakermat van het hedendaagse toerlanglaufen. Het telemarken is genoemd naar de provincie Telemark. De hoofdstad van deze provincie? Skien!

Het oostelijk deel van Zuid-Noorwegen, dat de streek rondom de hoofdstad Oslo en de provincie Hedmark omvat, is grotendeels bebost, glooiend berggebied dat in het noorden van het beschreven gebied naadloos overgaat in het zuidelijke uiteinde van de Zweedse fjäll. Het spaarzaam bewoonde centrale deel van het gebied, o.a. de provincies Buskerud en Oppland, is het hoogst gelegen. In dit deel van Noorwegen bevinden zich de hoogste bergen van Scandinavië in nationaal park Jotunheimen (Galdhøpiggen, 2469 m en Glittertind, 2464 m), de grootste hoogvlakte van Europa (Hardangervidda, 8000 km²) en de grootste ijskap van het vasteland van Europa (Jostedalsbreen, bijna 500 km²). Aan bewoonde westkust, waar zich o.a. de belangrijke steden Bergen en Stavanger gelegen zijn, storten op veel plekken bergmassieven zich steil de spectaculaire fjorden in.

Het centrale deel van Zuid-Noorwegen is een zeer voor de hand liggende streek voor een prachtige toerlanglauftocht, ook voor beginners. Het winterweer in de bergen kan guur en onvoorspelbaar zijn en is door de grotere hoogte boven zeeniveau van deze streek vergelijkbaar met de winter in het noordelijk gelegen Lapland. De voorzieningen in een aantal gebieden zijn uitstekend en veel winterroutes zijn gemarkeerd vanaf Pasen. Het kan in de paasperiode druk zijn in de hutten, zeker in populaire, goed bereikbare gebieden.

Het is mogelijk met de auto naar Zuid-Noorwegen te reizen. Hou rondom de berggebieden wel rekening met winterse omstandigheden die voor een Nederlander extreem kunnen overkomen. Winterbanden of spijkerbanden en het gebruik van sneeuwkettingen indien nodig zijn ten zeerste aan te raden. Sommige bergpassen zijn gesloten in de winter en tijdens zware omstandigheden is het alleen toegestaan in een door een sneeuwschuiver begeleid konvooi te rijden.


Beschreven gebieden

< Terug naar Gebieden