Toelichting op de beschreven tochten

De van dag tot dag beschreven tochten zijn gebaseerd op onze eigen ervaring ter plekke. Ons bezoek aan het betreffende gebied kan inmiddels een aantal jaar oud zijn, en zaken kunnen in de tussentijd zijn veranderd. Neem daarom tijdens je voorbereiding kennis van actuele informatie over het gebied en de voorzieningen. Zie ook onze disclaimer.

Het opgegeven aantal hoogtemeters is geteld op de topografische kaart. Merk op dat het aantal hoogtemeters dat je meet met een GPS of op Google Earth, veel hoger (tot wel het dubbele) kan zijn. De opgegeven looptijd is een inschatting van de zuivere looptijd zonder pauzes. Hou er rekening mee dat de sneeuw- en weerscondities tijdens je tocht een grote invloed hebben op de looptijd. Die condities kunnen bovendien heel anders kan zijn dan de condities zoals wij die hebben beleefd of zoals die gebruikelijk zijn in het betreffende gebied in de periode dat jij er op bezoek bent.

De bijgevoegde kaartjes geven uitsluitend schetsmatig de af te leggen route weer en kunnen niet voor navigatiedoeleinden worden gebruikt.

Niveau

Om de zwaarte van de beschreven tocht (voor zover mogelijk) in één oogopslag over te brengen hanteren we een classificatie op basis van 1-4 sterren:

* Gemarkeerde route, overwegend eenvoudig terrein en beperkte dagafstanden, bemande hutten met minstens om de dag een hut met voorraad, geschikt voor beginners, bijvoorbeeld het Kungsleden. Merk op dat een route mogelijk alleen in het hoogseizoen is gemarkeerd.

** Overwegend gemarkeerde route, mogelijk regelmatig een lastige passage, kortere dagen afgewisseld met langere dagen, deels onbemande en grotendeels onbevoorrade hutten. Voor (licht-)gevorderden.

*** Grotendeels ongemarkeerde route, waarbij een winterroute soms geheel ontbreekt en de zomerroute mogelijk niet gevolgd kan worden, soms lange dagen die alleen bij gunstige omstandigheden gelopen kunnen worden, lastige passages mogelijk, onbemande en onbevoorrade hutten, geschikt voor gevorderden. Het gebruik van een pulka (per groep) om een deel van de bagage in te vervoeren is praktisch noodzakelijk.

**** Tocht waarvoor winterkamperen noodzakelijk is, met de mogelijkheid om minstens één rustdag per week in een bevoorrrade of onbevooorrade hut door te brengen. Routes zijn in principe ongemarkeerd en winterroutes kunnen geheel ontbreken. Het gebruik van een pulka per persoon of per twee personen is noodzakelijk.